"KAO DA SU MI SKINULI LANCE" Ovo je najstariji čovek na svetu koji je preležao koronu - ima 103 godine i važnu poruku za sve!

Novosti onlajn

09. 05. 2021. u 20:54

AZIZ Abdul Alim (103) iz izolovane doline na severu Pakistana primio je drugu dozu vakcine protiv kovida kompanije “Sinofarm” 24. aprila. On sa radošću kaže da za sada nema nikakvih nuspojava.

КАО ДА СУ МИ СКИНУЛИ ЛАНЦЕ Ово је најстарији човек на свету који је прележао корону - има 103 године и важну поруку за све!

Foto: Printscreen/Jutjub

- Ako jedan stogodišnjak poput mene može da se oseća savršeno dobro, svi treba da imaju hrabrosti da se vakcinišu. Nema razloga da se neko ne vakciniše – istakao je on, preneo je Npr.org.

NJegov entuzijazam znači mnogo u Pakistanu, gde je nedavna anketa pokazala da skoro 50 odsto od 1.000 ispitanika ne želi da se vakciniše protiv kovida zbog straha od neželjenih posledica.

Alim je takođe preživeo kovid. Prošlog jula on je postao najstarija osoba u svetu koja je preživela opaku bolest. Nakon što se razboleo primljen je u bolnicu Aga Kan u Buniju na dve nedelje, a otpušten je nakon što je testiran negativno.

Foto: Printscreen/Jutjub

Jedan od tamošnjih lekara, dr Zuhur Šamir, rekao je da je Alim bio pribran i neuznemiren zbog bolesti i da je bio uzor snage i hrabrosti. Novosti o razvoju vakcine protiv kovida ispunile su ga nadom.

- Kad sam čuo za vakcinu, laknulo mi je. Želeo sam dobrobit od toga što je pre moguće. Bio sam umoran od života u izolaciji. Želeo sam da srećem ljude i razgovaram sa njima – priča Alim.

Kao i milioni drugih, Alim je imao ograničene interakcije sa ljudima ali se zbog restrikcija, kako kaže, oesetio “klaustrofobično”, što mu je gore palo nego kad je oboleo od kovida.

- Nisam mogao da se srećem s ljudima. Nisam imao drugih aktivnosti. Preživeo sam ovu smrtonosnu bolest bez straha, ali vreme koje sam proveo u izolaciji je za mene bilo veoma teško. Jedina aktivnost za čoveka poput mene, sa planina, je druženje sa porodicom i komšijama – istakao je.

Foto: Printscreen/Jutjub

Stalno je bio pod stresom zbog svog zdravlja.

- U glavi su mi se vrtile negativne misli – šta ako se ponovo zarazim? – seća se.

Alim kaže da ga je na vakcinaciju podstakle i reči njegovog sveštenika.

- Ja nisam nešto obrazovan i ne razumem mnogo, ali on nam je rekao da se vakcinisao protiv kovida i preporučio svima da urade isto – kaže on.

Sad kad je potpuno vakcinisan, Alim se nada da će obnoviti svoj društveni život.

- Osećam se sada kao da su mi skinuli lance. Osećam se ponovo živim. Moj strah je nestao. Moja čitava porodica je vakcinisana. Ohrabrujem sve da se vakcinišu – poručio je Alim, koji sada može da se raduje proslavi muslimanskog religioznog festivala Eid ul-Fitr sledeće nedelje.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)