PREOSTALO JOŠ 100 KILOMETARA: Ruski ambasador u Nemačkoj - Severni tok 2 mogao bi biti gotov do septembra

Tanjug

08. 05. 2021. u 22:22

RUSKI ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev smatra da bi gasovod Severni tok 2 mogao biti završen do nemačkih izbora za Bundestag zakazanih za 26. septembar, ali da su vremenski uslovi presudni za ispunjenje tog cilja.

ПРЕОСТАЛО ЈОШ 100 КИЛОМЕТАРА: Руски амбасадор у Немачкој - Северни ток 2 могао би бити готов до септембра

Foto: AP

- „Nadam se da će gasovod biti spreman pre izbora za Bundestag. Vreme je presudno za završetak projekta. Ako bude sve u redu, mi ćemo napredovati brže, radovi su u toku, a preostaje nam još skoro 100 kilometara - rekao je Nečajev u intervjuu za RND koji je objavljen danas.

Ambasador je podsetio da je Moskva više od 50 godina sarađivala sa Nemačkom na isporukama gasa i da je to funkcionisalo čak i tokom perioda Hladnog rata, a da se sada postavlja pitanje da li "želimo da zaustavimo 10 milijardi evra inevesticija".

Dodao je da o tome po njemu treba da odluči samo Evropa.

Severni tok 2 je međunarodni projekat, ,zajednička inicijativa ruskog državnog „Gazproma“ i više nemačkih i drugih evropskih kompanija kojom bi se ruski gas transportovao do Nemačke, a kapacitet novog gasovoda od 1.200 kilometara bio bi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Izgradnja je obustavljena u decembru 2019. godine nakon što se švajcarska kompanija „Olsis“, specijalizovana za izgradnju podvodnog gasovoda, povukla zbog mogućih američkih sankcija, a radovi su nastavljeni u decembru 2020. godine nakon jednogodišnje pauze.

Završeno je 95 odsto ukupne trase Severnog toka 2.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)