POČELO POVLAČENJE VOJNIKA SA GRANICE: Kirgistan i Tadžikistan se dogovorili o konačnom primirju

Tanjug

02. 05. 2021. u 09:46

KIRGISTAN i Tadžikistan su počeli da povlače vojsku i vojnu tehniku iz zone sukoba duž granice između dve zemlje, saopštila je Pogranična služba Nacionalnog komiteta za bezbednost Kirgistana.

ПОЧЕЛО ПОВЛАЧЕЊЕ ВОЈНИКА СА ГРАНИЦЕ: Киргистан и Таџикистан се договорили о коначном примирју

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je situacija duž granične linije „stabilna“. Prethodne noći nisu bili zabeleženi „incidenti i razmena vatre“.

- Pogranične jedinice su u stanju povećane borbene gotovosti - naglašeno je u saopštenju.

Kako su saopštili u Biškeku, dve države su se dogovorile da intenziviraju proces demarkacije granice između dve države. 

Ministarstvo zdravstva Kirgistana saopštilo je ranije da su tokom sukoba ubijena 34 državljana Kirgistana, dok je 178 povređeno. Više od 33.000 ljudi evakuisano iz zone oružanih dejstava.

Vlasti Tadžikistana su saopštili da je u sukobima sa susedom poginulo 15 osoba.

Sukob između stanovnika pograničnih rejona Kirgizije i Tadžikistana izbio je 29. aprila i prerastao je u oružani sukob graničara. Sukob je trajao više od šest sati, s obe strane je poginulo oko 40 ljudi, a više od 200 je povređeno.

Istog dana, Biškek i Dušanbe dogovorili su se o prekidu vatre i povlačenju snaga, ali su se pucnjave obnovile narednog dana. Međutim, strane su postigle konačno primirje 30. aprila. Kako je rekao gubernator pogranične Batkenske oblasti Omurbek Suvanalijev, svi tadžikistanski vojnici su napustili teritoriju Kirgizije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)