ŠTA JE BILO TAKO VREDNO U BUGARSKIM SKLADIŠTIMA? Rusija optužena za eksplozije u vojnim magacinima NATO članice

Novosti online

28. 04. 2021. u 22:36

U SKLADIŠTIMA municije, koja su uništena u eksplozijama u Bugarskoj, čuvano je nekoliko hiljada raketa i granata, saopštava Bugarska nacionalna televizija (BNT).

ШТА ЈЕ БИЛО ТАКО ВРЕДНО У БУГАРСКИМ СКЛАДИШТИМА? Русија оптужена за експлозије у војним магацинима НАТО чланице

Foto: Printskrin

Kako se navodi, u vojnom skladištu u selu Lovnidol koje je eksplodiralo 2011. godine, bilo je 3.000 granata kalibra 152 milimetra, koje su predstavljale modernizovanu verziju sovjetskog oružja. Granate tog kalibra predviđene su za gađanje iz haubica. Sve su uništene u eksploziji.

Na skladištu „VMZ Sopot“, koje je eksplodiralo u martu 2015. godine, nalazilo se 2.000 nenavođenih raketa i protivtenkovskih granata, saopštava bugarska televizija.

Ranije je Bugarska nacionalna televizija, pozivajući se na tužilaštvo, saopštila da je šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj 2011., 2015. i 2020. godine, a trojica su optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

Tužilaštvo navodi da su za deset godina bugarske vlasti zabeležile brojne slučajeve eksplozija u skladištima i proizvodnim pogonima fabrika za neutralisanje eksplozivnih naprava, proizvodnju oružja i municije. Sličnosti su pronađene u četiri slučaja, saopštila je portparolka glavnog tužioca Sijka Mileva. Tužilaštvo saopštava da se prvi slučaj dogodio 2011. godine, a reč je o eksploziji na skladištu kompanije „EMKO“. Navodno su uništeni municija i eksplozivi, namenjeni za izvoz u Gruziju.

Kompanija „EMKO“ optužila je tužilaštvo Bugarske za izvrtanje činjenica prilikom istrage eksplozija na skladištima municije. U saopštenju kompanije se demantuju informacije o tome da je municija bila predviđena za izvoz, između ostalog, i u Gruziju.

Ranije su vlasti Češke saopštile da sumnjiče ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu