IZBORI U ALBANIJI: Svi proglašavaju pobedu, a glasovi još nisu prebrojani

Novosti online

25. 04. 2021. u 22:18 >> 22:33

GRADONAČELNIK Tirane Erion Veliaj rekao je da će Socijalistička partija posle ovih izbora izaći sa više od 72 mandata.

ИЗБОРИ У АЛБАНИЈИ: Сви проглашавају победу, а гласови још нису пребројани

Foto: Gazeta Ekspres

- Bio je to dug dan, plodan dan, jedva čekam da ga završim započinjanjem procesa brojanja. Dobra vest koju smo dobili je da su nam sve izlazne ankete donele pobednike sa 71-72 mesta.

- Naše projekcije u Tirani i celoj Albaniji su više - rekao je Veliaj u izjavi za medije iz sedišta Socijalističke partije, prenosi Gazeta Ekspres.

KRIEMADHI: UJEDINjENA OPOZICIJA OSVAJA 85 DO 90 MESTA, SMI DOBIJA 28-30

Predsedavajuća SMI, Monika Kriemadhi, napravila je svoju projekciju pobede ubrzo nakon zatvaranja procesa glasanja. Rekla je da je ujedinjena opozicija osvojila 85 do 90 mesta. Dok SMI prema njenim rečima ima 28 do 30 mesta.


U izjavi za medije, Kriemadhi je pozvao sve šaltere SMI-a i PD-a:

„Da završe postupak prebrojavanja, na takav način da nema popuštanja, čak ni za jedan glas, jer danas„ Svaki glas u glasačkim kutijama od 25. aprila je sveto glasanje, to je glasanje, koje je jednom zauvek okončalo tranziciju u Albaniji “.

Poverenici Socijalističkog pokreta za integraciju i opozicije, kao i sve strukture, pripremaju šaltere, tako da proces ide do kraja. 

Ne bismo smeli da ispustimo ni milimetar, već da radimo proces do kraja, jer je svaki trenutak, svaka sekunda ono što Albaniju vodi ka Evropi. Brojevi koji ukazuju na izvanrednu pobedu opozicije. 

Danas, bar u projekcijama SMI, ujedinjena opozicija ima 85-90 mesta.

POČELO SLANjE GLASAČKIH KUTIJA U CENTRE ZA BROJANjE GLASOVA

Biračke kutije počele su da se šalju relevantnim centrima za brojanje glasova nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Prema Centralnoj izbornoj komisiji, očekuje se da će se prebrojavanje glasova zatvoriti u roku od 48 sati.
U međuvremenu, policijske snage stigle su na biračka mesta kako bi osigurale siguran prevoz glasačkih kutija.


Do sada nije zabeležen nijedan problem u podnošenju izbornih materijala.
U Draču je primećen skup poverenika, tokom pripreme glasačkih kutija, ne poštujući mere antiCOVID. Dugi redovi su se takođe stvarali u Kavaji, u CEAZ-u broj 42, tokom isporuke kutija.

ŠEF IZBORNE KOMISIJE: NE PROGLAŠAVAJTE JOŠ POBEDU

Predsednik albanske Centralne izborne komisije Ilirjan Chelibaši pozvao je političke partije da se uzdrže od proglašavanja pobede na današnjim parlamentarnim izborima i istakao da je proces prebrojavanja glasova tek počeo.

On je naglasio da bi bilo kakvo proglašenje pobede moglo da dovede do porasta napetosti i povećanja pritiska na one koji su zaduženi za prebrojavanje glasova, prenosi albanski portal Egzit njuz.

Albanski predsednik Iljir Meta pohvalio je izborni proces i pozvao na smirenost dok se prebrojavaju glasovi sa današnjih parlamentarnih izbora u toj zemlji. Meta je ukazao na ključnu ulogu osoba koje prebrojavaju glasove i ocenio da korist od projekcija rezultata i izlaznih anketa imaju određene političke partije, prenosi albanski portal Egzit njuz.

Vladajuća albanska Socijalistička partija Edija Rame vodi na današnjim parlamentarnim izborima u Albaniji, sa osvojenih 46,9 odsto glasova, pokazuje izlazna anketa albanske televizije Top čenel.

Prema rezultatima izlazne ankete, opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše na putu je da bude na drugom mestu, sa 43,5 odsto glasova, a predviđa se da će Pokret socijalista za integracije predsednika Iljira Mete zauzeti treće mesto sa 6,9 odsto osvojenih glasova, prenosi Rojters.

Oko 3,6 miliona građana Albanije sa pravom glasa biralo je danas poslanike, koji će ih u naredne četiri godine predstavljati u albanskom parlamentu.

BAŠA PROGLASIO POBEDU OPOZICIJE

Lider albanske opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša progalsio je večeras pobedu opozicije na parlamentarnim izborima u Albaniji, samo dva sata nakon što je okončan proces glasanja.

"Pobeda je jasna! Zahvaljujem svim građanima koji su glasali za pobedu", rekao je Baša, a prenosi Albanian dejli njuz.

On je rekao da je uveren da su građani masovno glasali za "Alijansu za promene" i da će "na kraju Albanija pobediti".

- Verujem da će komesari okončati proces brojanja (glasova) sa strpljenjem, na osnovu zakona - naglasio je Baša.

Na izborima u Albaniji registrovane su dve izborne koalicije, koalicija "Demokratska partije - Alijansa za promene" sa 13 partija, koju predvodi Demokratska partija Albanije (PD) Ljuljzima Baše, kao i koalicija Alijansa narodnog jedinstva - Imigracija - Sat nade i konzervativci (ABEOK), koju čine četiri političke stranke.

Prema izlaznoj anketi albanske televizije Top čenel, vladajuća albanska Socijalistička partija Edija Rame vodi na izborima, sa osvojenih 46,9 odsto glasova, a opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše na putu je da bude na drugom mestu, sa 43,5 odsto glasova.

Izlazne ankete pokazuju i da će Pokret socijalista za integracije ppredsednika Iljira Mete zauzeti treće mesto sa 6,9 odsto osvojenih glasova.

Sva birališta zatvorena su u 19 časova.

IZLAZNE ANKETE: RAMA OSVAJA TREĆI MANDAT

Albanska vladajuća Socijalistička partija će, po svemu sudeći, pobediti na parlamentarnim izborima održanim danas i tako obezbediti treći mandat premijeru Ediju Rami, pokazale su izlazne ankete.

Prema izlaznoj anketi televizije Top čenel, Ramini socijalisti trebalo bi da osvoje 46,9 odsto glasova, što bi im donelo tesnu većinu od 71. mesta u parlamentu sa 140 mesta, prenosi Rojters.

Opoziciona Demokratska partija Ljuljzima Baše na putu je da bude na drugom mestu, sa 43,5 odsto glasova, a predviđa se da će Pokret socijalista za integracije albanskog predsednika Iljira Mete zauzeti treće mesto sa 6,9 odsto osvojenih glasova.

Zvanični rezultati se očekuju sutra.

- Ljudi su rekli svoje. Sada moramo da slušamo ljude - rekao je Rama novinarima u sedištu svoje stranke nakon objavljivanja izlaznih anketa.

Rama, 56-godišnji slikar i bivši košarkaš, na vlasti je osam godina, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna