ZELENI ČEKAJU JESEN: Nemačka pred političkim zemljotresom, velika kriza vladajućeg CDU

I. STANOJEVIĆ

24. 04. 2021. u 10:53

NEZAPAMĆENO osipanje članstva i pad rejtinga Demohrišćanske stranke Nemačke (CDU) usledili su posle izbora Armina Lašeta za kancelarskog kandidata unionista na jesenjim izborima. Naslednik Angele Merkel biraće se, na jesen, u izrazito napetoj atmosferi, a kako stvari stoje, Zeleni imaju najviše šanse da osvoje vlast, jer već sada raspolažu trećinom biračkog tela.

ЗЕЛЕНИ ЧЕКАЈУ ЈЕСЕН: Немачка пред политичким земљотресом, велика криза владајућег ЦДУ

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Od dva kopredsednika stranke u trku za kancelara, Zeleni su poslali Analenu Berbok (40). Nisu dozvolili javnosti da "gviri", ali se zna da je Robert Habek (51), iako iskusniji političar, morao da odstupi, pošto je procenjeno da je Berbokova omiljenija u partijskoj bazi.

To je "preko noći" nagrađeno skokom rejtinga, kakvom se ni sami Zeleni nisu nadali. Sondaže javnog mnjenja pokazuju da su Zeleni, sa 28 odsto u ovom trenutku vodeća politička snaga u zemlji. Drugi su CDU-CSU sa 21 procentom.

Jedino što sada "žulja" njihove birače jeste dubina zahvatanja u džep koja bi mogla da ih zadesi sa "zelenom" kancelarkom, jer je i laicima jasno da bez povećanja poreza nema ostvarivanja "Zelene agende".

Dvojac CDU i sestrinska, bavarska "ekspozitura" unionista, CSU, mogao bi vrlo lako da izgubi vlast. Sve su manje šanse da će demohrišćani biti u stanju da naprave bilo kakvu vrstu koalicije u Berlinu. U pojedinim saveznim pokrajinama kroje se planovi da se bavarski premijer i šef Markus Zeder, koji je bio Lašetov konkurent u trci za kandidaturu, kao šef CSU, vodi kampanju na pokrajinskim izborima.

Demohrišćani su shvatili da je za pola godine, koliko je ostalo do izbora, potrebno vratiti ugled stranci koja poslednjih meseci beleži sve same blamaže. Od korupcionaških skandala do unutrašnjih svađa i javnog neslaganja.

Brojni okružni odbori, ne bez panike, javljaju centrali da i najlojalniji, višegodišnji članovi, zbog frustracije, žele da napuste partiju. Oni koji ne žele da istupe iz stranke, a kod kojih vlada nezadovoljstvo, nameravaju da ne izađu na izbore, ili svoj glas daju drugima. Neki ne žele uopšte da glasaju, uprkos poslovničnom nemačkom osećanju dužnosti, koji birače izvodi na birališta.

- Već 31 godinu sam veran glasač CDU. Odlukom o nominovanju Lašeta to je postalo prošlost - naveo je jedan od brojnih razočaranih glasača CDU, u izjavi za tabloid "Bild".

ZEDER KAO MAGNET

ŠEF Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Markus Zeder preko noći je privukao brojne nove članove ove partije koja postoji samo u pokrajini Bavarskoj. Razočarani kandidatom za kancelara, demohrišćani širom Nemačke napuštaju CDU, ali ogromna većina njih se učlanjuje u CSU, bez obzira na to u kojoj pokrajini živi.

PROCENTI

DALEKO po popularnosti iza vodećeg dvojca su socijaldemokrate sa 13 procenata, liberali sa 12 i desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) sa 11 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!