IZVIĐAČI DONJECKA PRIMETILI OPASNU AKCIJU UKRAJINACA: U vozilima sa oznakom Centra za kontrolu prekida vatre prevoze municiju

Novosti online

21. 04. 2021. u 17:53

ZAMENIK načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je da ukrajinske snage koriste vozila sa simbolima Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre za transport municije na položaje u Donbasu.

ИЗВИЂАЧИ ДОЊЕЦКА ПРИМЕТИЛИ ОПАСНУ АКЦИЈУ УКРАЈИНАЦА: У возилима са ознаком Центра за контролу прекида ватре превозе муницију

Foto: Depositphotos/Printscreen

- Naši izviđači ponovo su zabeležili da je komanda Oružanih snaga Ukrajine koristila vozila sa oznakom Zajedničkog centra za obezbeđivanje izvršavanja borbenih zadataka jedinica na prvoj liniji odbrane. Tako je 20. aprila zabeleženo isporučivanje municije automobilom ‘ZIL-131’ sa logom Zajedničkog centra na položaje u oblasti naselja Vodjane - precizirao je Basurin.

On je naveo da ukrajinske snage „redovno koriste transport Zajedničkog centra u ovoj oblasti za izvršavanje zadataka koji nikako nisu humanitarni“.

Sukob u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

OPREZ RUSI I SAMO OPREZ

21.04.2021. 18:22

DA VAM SE NE DESI KAO SRBIMA U HRVATSKOJ, BOSNI I NA KOSOVU, gde su se nacisti krili iza oznaka UN, jedan od njih je Vilijam Voker (William Walker) koji je izmanipulisao ubijene teroriste, i predstavio ih kao civile, kako bi nacisti otpoceli sa bombardovanjem neutralne i nejake drzave Srbije.

pravda je istina u akciji

22.04.2021. 12:03

Rusi znaju da se svi mesoviti forumi (kontakt grupe, etc.), u koje su oni ukljuceni i za cije postojanje su dali saglasnost, od samog starta se moraju posmatrati kao latentno anti-ruske, te se shodno tome i odrediti na adekvatan nacin prema njima.