ČEŠKI MINISTAR: "Pozvaćemo ambasadora Rusije da mu izrazimo protest"

Novosti onlajn

20. 04. 2021. u 15:54

PRVI potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Češke Jan Hamaček izjavio je da namerava da u sredu pozove ruskog ambasadora u Pragu kako bi mu „izrazio ogorčenje“ zbog postupaka Rusije.

ЧЕШКИ МИНИСТАР: Позваћемо амбасадора Русије да му изразимо протест

Foto: pixabay

- Pozvao sam sutra ruskog ambasadora (Aleksandra Zmejevskog) da bih mu izrazio protest protiv načina na koji je delovala Rusija i da ga upoznam sa našom reakcijom. On je prvi koji treba da čuje o našim (daljim) koracima“, rekao je Hamaček novinarima.

Prema njegovim rečima, on je takođe naložio ambasadorima Češke u drugim zemljama da se obrate saveznicima sa zahtevom za solidarne korake u odnosu prema Rusiji, javila je „Češka TV“.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

U svetlu optužbi i proterivanja diplomata u Češkoj se pojačalo antirusko raspoloženje. U ponedeljak se ispred ruske ambasade u Pragu okupilo stotinak ljudi, demonstranti su nosili transparente sa antiruskim sloganima.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)