SAHRANJEN PRINC FILIP: Supruga kraljice Elizabete ispratili njegovi najbliži (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

17. 04. 2021. u 15:49 >> 16:57

VELIKA Britanija ispratila je na večni počinak princa Filipa, supruga kraljice Elizabete, koji je preminuo prošlog petka u 99. godini, u svom domu u zamku Vindzor.

САХРАЊЕН ПРИНЦ ФИЛИП: Супруга краљице Елизабете испратили његови најближи (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug

Princ Filip je tražio sahranu bez pompe, a sve do sahrane telo će biti položeno u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku.

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu, njegov barjak. Zastava predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula.

Biće postavljen na modifikovani automobil „lend rover“, čijem je dizajnu doprineo sam vojvoda, kako bi bio prevezen na kratku razdaljinu do kapele Svetog Đorđa.

16:51 Kraljevska porodica napustila je kapelu Svetog Đorđa

Uz državnu himnu "Bože blagoslovi kraljicu" završena je sahrana princa Filipa, a u trenutku izvođenja himne članovi porodice počeli su da napuštaju Vidzorsku kapelu. Običaj je da se na kraju mise izvede himna kao simbol kontinuiteta kraljevske dinastije.

16:49 Vojvodin kovčeg spušten u Kraljevsku grobnicu

Vojvoda od Edinburga pokopan je u Kraljevskom svodu kapele Svetog Đorđa. Njegov kovčeg postavljen je na mermernoj ploči i spušten je u svod električnim motorom.

Kraljica Elizabeta u suzama

Kraljica Elizabeta II, supruga preminulog princa Filipa, na njegov pogreb stigla je odvojeno od ostalih članova porodice. Dok su oni hodali u pratnji kovčega, kraljica je već bila u kapeli.

Foto: Tanjug/AP photo

Smeštena najbliže postolju na kojem je kasnije postavljen sanduk, u suzama je čekala da ceremonija počne.

Više o ovome možete pročitati KLIKOM OVDE!

Princ Vilijam i Hari sede udaljeni jedan od drugog

Prema zahtevima kraljice Elizabete prinčevi Hari i Vilijam ne stoje jedan pored drugog tokom ceremonije, između njih stoji najstariji sin princeze Ane, Piter Filips.

Kovčeg sa telom vojvode od Edinburga postavljeno je na uzvišeno mesto u kapeli svetog Đorđa gde će ostati do kraja ceremonije.

Arhiepiskop Kantrberijski Džastin Vibli čita delove Jevanđelja po Mateju, a sveštenik Dejvid Honer u svojoj molitvi je rekao da je princ Filip svojim životom sve nadahnuo i zadužio svojom dobrotom i ljubavlju.

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Printscreen/Jutjub

16.35 Incident na sahrani

Inspred zamka Vindzor, gde je u toku ispraćaj princa Filipa, odigrala se nemila scena, kada je polunaga žena krenula da trči kroz gomilu.

Više o tome možete pročitati KLIKOM OVDE!

Povorka stigla ispred kapele

Adaptirani "lend rover", u čijem je dizajniranju učestvovao Vojvoda od Edinburga i koji je prenosio njegov kovčeg, stigao je ispred kapele Svetog Đorđa.

Foto: Tanjug/AP photo

Kraljevski marinci uneli su kovčeg u kapelu, dok su članovi kraljevske porodice posmatrati sa strane. U celoj zemlji održan je minut ćutanja u čast princa Filipa.

Vojvotkinja na sebi ima poseban detalj

Princ Vilijam i Kejt Midlton uslikani su na putu ka dvorcu Vindzor, gde će se održati sahrana princa Filipa.

Kejt je obučena u potpuno crnu haljinu, lice joj prekriva crni veo i maska, dok je princ Vilijam u crnom odelu, beloj košulji i crnoj kravati. Kako se ranije nagađalo u medijima, Kejt Midlton je ipak ponela minđuše koje je dobila na poklon od kraljice Elizabete, a koje je nosila na svim važnim događajima ranije.

Više o tome pročitajte u posebnoj vesti KLIKOM OVDE!

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Tanjug/AP photo

Kako je predviđeno, članovi kraljevske porodice, uključujući princa od Velsa, koračaće iza kovčega, a kraljica će putovati odvojeno do kapele na službu.

Emotivni Čarls stigao prvi, za njim Vilijam i Kejt

Princ Čarls je sa suprugom Kamilom prvi stigao u zamak Vindžor na sahranu svog oca.

Na fotografijama sa lica mesta videlo se kako Čarls sedi u automobilu ispred zamka sa tužnim izrazom lica i suznim očima.

Oni su među 30 članova britanske kraljevske porodice koji će danas prisustvovati sahrani vojvode od Edinburga, supruga kraljice Elizabete koji je preminuo prošle nedelje u 99. godini.

Foto: Printscreen/Jutjub

Foto: Printscreen/Jutjub

Posle službe, vojvoda će biti sahranjen u kraljevsku grobnicu.

Foto: Tanjug/AP photo

Kraljevski marinci uneli su kovčeg u kapelu, dok su članovi kraljevske porodice posmatrati sa strane. U celoj zemlji održan je minut ćutanja u čast princa Filipa.

Foto: Tanjug/AP photo

Foto: Printscreen/Jutjub

Britanci "opkolili" zamak

Na hiljade Britanaca  se okuplja ispred zamka kako bi se oprostilo od princa, uprkos antipandemijskim merama u Velikoj Britaniji koje zabranjuju veća okupljanja.

Okupljeni građani pokušavaju da se što je više moguće približe zamku, ali je na stotine pripadnika policije napravilo "čelični krug" oko zamka.

Foto: Printscreen/Tanjug/AP photo

Foto: Printscreen/AP photo

Kraljica će posle sahrane "prošetati pse"

Britanski "San" piše da će kraljica Elizabeta posle sahrane prošetati svoje pse, kako bi se "izborila sa velikom tugom".

Posle ceremonije u vindžorskoj katedrali, Elizabeta II će, ako ne bude previše umorna, prošetati Mjuika i Fergusa, štence korgija koji su joj poklonjeni kako bi je oraspoložili kada je princ Filip bio primljen u bolnicu.

Cveće od Megan i Harija

Na vencu koji su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa položili na kovčeg princa Filipa je i kartica koju je napisala trudna Megan, koja sahranu prati iz svog doma u Americi.

Megan i princ Hari su odali poštu princu Filipu vencom koji su sami osmislili i u kome su upleteni meki primog, nacionalno cveće Grčke u čast Filipovog nasleđa i vetrovalj koji predstavlja Kraljevsku mornaricu. Tu su i ruzmarin koji je simbol sećanja, lavanda kao simbol posvećenosti, ruže jer je to junsko cveće, a Filip je rođen u junu, i zvončić kao simbol zahvalnosti i večne ljubavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine