KRALJICA ELIZABETA PRESUDILA: Na sahrani princa Filipa biće prekršena važna tradicija!

Tanjug

15. 04. 2021. u 13:55

VISOKI kraljevski zvaničnici moraće da nose civilnu odeću tokom sahrane princa Filipa, čime će se smanjiti moguće tenzije oko toga kome će biti dozvoljeno da nosi vojnu uniformu, javio je AP.

КРАЉИЦА ЕЛИЗАБЕТА ПРЕСУДИЛА: На сахрани принца Филипа биће прекршена важна традиција!

Foto: Tanjug/AP

Odluka kraljice Elizabete Druge znači da princ Hari neće biti jedini član kraljevske porodice bez uniforme tokom sahrane njegovog dede u subotu, koji je umro prošle nedelje u 100. godini.

Članovi kraljevske porodice često nose uniforme na javnim događajima zbog njihovih počasnih uloga u britanskoj vojsci, kraljevskoj mornarici i kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu.

Međutim, podseća AP, Hari je izigubio počasne vojne titule kada se odrekao kraljevskih zaduženja.

Protokol tako sada nalaže da Hari, vojni veteran koji je u dva navrata služio u Avganistanu, može da nosi samo odelo sa medaljama, izvestila je Britanska pres asocijacija.

Filipov sin princ Endru razmatrao je opciju da nosi uniformu admirala na sahrani. On je, naime, zadržao vojne titule iako je bio primoran da odstupi od kraljevskih dužnosti nakon intervjua za Bi-Bi-Si u kojem je govorio o prijateljstvu sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstinom.

Sahrana princa Filipa obaviće se u subotu u dvorcu Vindžor, a prisustvo je ograničeno na 30 ljudi zbog restriktivnih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENA BUDUĆNOST POČINJE S NAMA: Značaj i koristi zelenih ciljeva za Novu godinu