HUŠKAJU NA RAT DA BI DOBILI “PATRIOTE”: Ukrajinci bi da američke protivraketne sisteme upere ka Rusiji

Novosti online

14. 04. 2021. u 20:46

KIJEV očekuje da u Ukrajini budu raspoređeni protivraketni sistemi „Patriot“, saopštio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak.

ХУШКАЈУ НА РАТ ДА БИ ДОБИЛИ “ПАТРИОТЕ”: Украјинци би да америчке противракетне системе упере ка Русији

Foto: EPA

Po mišljenju eksperata, Kijev namerava da iskoristi eskalaciju situacije u Donbasu i dobije što više vojne opreme. Međutim, pitanje je da li su Amerikanci spremni da predaju ukrajinskoj vojsci sisteme „Patriot“.

Jermak je u intervjuu američkom časopisu „Tajm“ izjavio, da postoji potreba za razmeštanjem američkih protivraketnih sistema „Patriot“, a kao razlog za to naveo je vojno obuzdavanje Moskve.

-Ukrajina drži odbranu od Rusije ne samo zbog sebe, već i zbog Zapada. I gde se nalaze američke rakete 'Patriot'? Najbliže su u Poljskoj, a trebalo bi da budu ovde-, rekao je Jermak.

Šef kabineta predsednika Ukrajine nije pojasnio format moguće instalacije sistema „Patriot“. Prema njegovom mišljenju, Kijev se nada da će dobiti protivraketne sisteme u okviru vojne pomoći ili u sklopu ugovora sa značajnim popustom za „specijalnog partnera“ Sjedinjenih Američkih Država.

Rukovodstvo Ukrajine je nekoliko puta pokretalo pitanje isporuka sistema „Patriot“. U junu 2018. godine Stepan Poltorak, koji je tada bio na funkciji ministra odbrane Ukrajine, pozvao je rukovodstvo zemlje da pronađe sredstva za nabavku američkih PVO sistema. Kako je objasnio, isporuka ovog naoružanja bi mogla da „zatvori granicu“ sa Rusijom.

-Dovoljno bi nam bilo četiri milijarde dolara za kupovinu pet divizija američkog PVO sistema i da potpuno zatvorimo granicu sa Rusijom-, rekao je Poltorak.

Pitanje nabavke ovih sistema razmatrano je 2018. godine na sastanku predsednika Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država na marginama samita NATO-a i tokom pregovora ukrajinske strane i savetnika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džona Boltona. U avgustu iste godine, Kijev je poslao zahtev Vašingtonu za kupovinu „Patriota“, ali nikada nije dobio odgovor.

„POLITIČKI PI-AR“

Po mišljenju ruskog eksperta Sergeja Jermakova, male su šanse da Kijev dobije sisteme „Patriot“ zbog političkih, finansijskih i tehničkih prepreka. U pitanju je čisti pi-ar kijevskih vlasti.

-Rukovodstvo Ukrajine od toga pravi politički pi-ar i, možda, namerava da gurne predstavnike američke elite na nerazumne korake. Ali ne mislim da će Amerikanci potpisati ugovor, znajući da to može da pogorša odnose sa Rusijom. U svakom slučaju, posao, ako o njemu uopšte ima smisla razgovarati, biće komercijalan, a Kijev verovatno neće moći da pronađe nekoliko milijardi dolara- navodi Jermakov.

Moskva ne želi da otkrije sve detalje sistema S-400

On smatra da je realizacija ugovora za postavku protivraketnih sistema dugotrajan proces. Mnogo vremena se troši na usaglašavanje detalja sporazuma, obuku budućih borbenih jedinica i tehničkog osoblja.

-Amerikanci su obazrivi kada razmatraju isporuke PVO sistemima i pokušavaju da za sebe dobiju najpovoljnije uslove u pregovorima, što se jasno manifestovalo u pregovorima sa Turskom o „Patriotu“. SAD nisu mnogo verovale svom savezniku. Kao rezultat toga, Ankara je potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini S-400. Pitanje ugovora za „Patriot“ za Kijev ima sve šanse da ostane u vazduhu- rekao je Jermakov.

Vojni komentator Dmitrij Drozdenko smatra da „kupovina 'Patriota' nema praktičnog smisla za Ukrajinu“ i može samo pogoršati bezbednosnu situaciju u regionu. Ekspert je podsetio, da su oružane snage Ukrajine više puta demonstrirale nisku kulturu rukovanja visokotehnološkim oružjem, uključujući i sisteme PVO.

Tokom vežbi 4. oktobra 2001. godine, ukrajinska posada raketnog sistema PVO S-200 greškom je pogodila civilni avion Tu-154M iznad Crnog mora. Tada je poginulo 12 članova posade i 66 putnika, od kojih je 51 izraelski državljanin i 15 Rusa. Kijev nije odmah priznao krivicu, uprkos dokazima koji su potvrdili da su oružane snage Ukrajine krive za katastrofu.

Na istoku Donjecke oblasti je 17. jula 2014. godine, gde su bili sukobi sa učešćem ukrajinske vojske i milicije, iz protivraketnog sistema „Buk“ pogođen avion „Boing 777“. Poginulo je svih 298 osoba koje su bile u avionu. Kijev je za tragediju optužio pobunjenike, ali Moskva tvrdi da je lansiranje bilo iz reona, koji je pod kontrolom oružanih snaga Ukrajine. Ruski eksperti su ubeđeni, da je do katastrofe došlo zbog niske profesionalnosti ukrajinskih vojnika.

-Ne želim da koristim grube reči, ali teško je na lep način opisati nivo kulture u eksploataciji naoružanja, koje se nalazi u redovima oružanih snaga Ukrajine, od najjednostavnijih do složenih sistema kao što su protivavionski raketni sistemi. Da bi se sprečile nove tragedije, Ukrajini ne bi trebalo dati ni 'Patriot' ni drugo smrtonosno oružje- primetio je Drozdenko.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!