BRITANSKA VOJSKA U STANJU POVEĆANE BORBENE PRIPRAVNOSTI ZBOG RUSIJE: Kriza rastuća - "situacija se konstantno prati"

Novosti onlajn

09. 04. 2021. u 15:45

BRITANSKA vojska je stavljena u stanje povećane borbene gotovosti zbog Rusije, piše „Miror“, pozivajući se na izvore u vladi.

БРИТАНСКА ВОЈСКА У СТАЊУ ПОВЕЋАНЕ БОРБЕНЕ ПРИПРАВНОСТИ ЗБОГ РУСИЈЕ: Криза растућа - ситуација се константно прати

Foto: EPA

- Povlačenje ruske vojske ka granicama sa Ukrajinom izazvalo je zabrinutost Ministarstva odbrane. Situacija se konstantno prati. Ja bih je okarakterisao kao rastuću krizu - rekao je sagovornik lista.

Iz britanske vlade i vojne komande takođe je saopšteno da prate događaje u regionu „sa sve većom zabrinutošću“.

Prethodno su mediji pisali da je Evropska komanda Oružanih snaga SAD (EUKOM) stavila vojsku u maksimalnu borbenu pripravnost zbog premeštanja ruskih trupa.

Vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno gomila snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava njenu vojnu bezbednost. Tim povodom portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs je izjavio da je Vašington zatražio objašnjenje od Moskve u vezi sa eskalacijom „ruske agresije“ i premeštanjem ruskih trupa u blizini granica Ukrajine.  

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da premeštanje ruske vojske na teritoriji Rusije ne bi trebalo da brine druge države, jer ih ni na koji način ne ugrožava.

Situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

PRITISAK OD NEPRIJATELJSKIH ZEMALJA JE PRAKTIČNO AGRESIJA Putin: Vlada donosi pravovremene odluke radi stabilnog funkcionisanja tržišta