SASTANAK BEZ REZULTATA: Ruski predstavnik nakon susreta kontakt grupe za Donbas

Novosti online

07. 04. 2021. u 22:34

САСТАНАК БЕЗ РЕЗУЛТАТА: Руски представник након сусрета контакт групе за Донбас

FOTO: Depositphotos

TOKOM dana održan je vanredni sastanak Kontakt grupe za Donbas na inicijativu ukrajinske strane, a prema rečima predstavnika Rusije Borisa Grizlova, razgovori su završeni bez rezultata.

On je rekao da je Kijev bez ikakvih argumenata blokirao sve konstruktivne i konkretne predloge predstavnika Donbasa o mehanizmima za verifikaciju kršenja primirja.

Učesnici su imali nadu da će na kraju sastanka biti predloženi neki konkretni koraci u cilju realizacije dodatnih mera. Ipak, četvoročasovni sastanak završen je bez rezultata - rekao je Grizlov.

Predstavnik Rusije je konstatovao i da je Kijev posle osam meseci načinio prvi korak u pravcu poštovanja režima prekida vatre.

- Ukrajina je javno saopštila da je privržena merama prekida vatre bez ikakvih interpretacija. Pozdravljamo to što je izjava Ukrajine u skladu sa dopunskim merama i iz nje se jasno vidi da se vatra može uzvratiti samo po naredbi rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine i oružanih snaga Donbasa. Pri tome, sprečavanje i verifikacija mogućih kršenja treba da se odvijaju kroz saradnju Donbasa i Ukrajine - rekao je ruski predstavnik u Kontakt grupi.

Izrazio je nadu da će ukrajinski vojnici ispunjavati naređenja u skladu sa pomenutom izjavom.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Ukrajinske vlasti ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnja pitanja zemlje.

U januaru 2015. godine, Vrhovna rada usvojila je saopštenje u kome se Rusija naziva „zemljom-agresorom“. Moskva je više puta saopštavala da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da je zainteresovana za to da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)