AMERIKANCI OPKOLJAVAJU SEVERNU KOREJU: Pao dogovor sa ove dve zemlje, pojačava se pritisak na Kim DŽong Una

Tanjug

03. 04. 2021. u 08:36

SAD, Južna Koreja i Japan dogovorili su se u pregovorima svojih visokih bezbednosnih zvaničnika da će sarađivati na jačanju pritiska na Severnu Koreju da odustane od nuklearnih i balističkih raketnih programa.

АМЕРИКАНЦИ ОПКОЉАВАЈУ СЕВЕРНУ КОРЕЈУ: Пао договор са ове две земље, појачава се притисак на Ким Џонг Уна

Foto Tanjug

Rojters prenosi da su u zajedničkoj izjavi nakon razgovora u mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u SAD, savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Džejk Salivan i njegov japanski kolega Šigeru Kitamura i savetnik za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Su Hun potvrdili posvećenost rešavanju ovog problema kroz usaglašenu trilateralnu saradnju koja bi vodila ka denuklearizaciji Severne Koreje.

U saopštenju se navodi da su se tri zemlje takođe složile oko potrebe pune primene rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Severnoj Koreji, i jačanju odvraćanja i održavanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Savetnici za nacionalnu bezbednost takođe su razgovarali o prednostima zajedničkog rada na rešavanju drugih izazova kao što su kovid-19, klimatske promene i podrška povratku demokratskog uređenja u Mjanmaru.

Rojters prenosi da su pregovori održani u američkoj mornaričkoj akademiji u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, prvi sastanak tri saveznika na najvišem nivou od kada je predsednik Džo Bajden preuzeo vlast 20. januara, a dolazi u pozadini rastućih tenzija nakon lansiranja severnokorejskih raketa prošle nedelje.

Analitičari očekuju da će Severna Koreja kao odgovor na trilateralni sastanak SAD, Japana i Južne Koreje reagovati novim potezom koji ima za cilj privlačenje međunarodne pažnje, navodi agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ULICE POPLAVLJENE, MEŠTANI SATIMA BEZ STRUJE: Strašno nevreme se sručilo na ovaj deo Evrope, ponegde je čak i sneg zabeleo (VIDEO)