RUSIJA ODGOVORILA FRANCUSKOJ: Bez naših energenata ekonomiju Zapada čeka stagnacija

Novosti online

02. 04. 2021. u 17:28

RUSKI političari i eksperti odreagovali su na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Francuske o tome da završetak izgradnje „Severnog toka 2“ izaziva zabrinutost Pariza, upozoravajući na to da bez isporuke energenata iz Rusije ekonomiju zapadnih zemalja čeka stagnacija, ali istovremeno konstatujući da Pariz strahuje od ekonomske moći Berlina.

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА ФРАНЦУСКОЈ: Без наших енергената економију Запада чека стагнација

Polaganje cevi za gasovod u nemačkim vodama / Foto EPA

Član Komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Sergej Cekov u razgovoru za televiziju „RT“ je pretpostavio da će Pariz i Berlin ipak formirati zajednički stav o gasovodu. Takođe je ukazao na to da je projekat ekonomski koristan.

„Zašto su se pojavili 'Turski tok' i 'Severni tok'? Da bi se garantovano isporučivao gas u Evropu i da bi se, u slučaju potrebe, te isporuke povećavale“, konstatovao je on.

Cekov je naglasio da je Rusija pouzdan partner i apelovao je na Evropljane da se isto ponašaju.

Poslanik Donjeg doma parlamenta Artjom Turov upozorava da će bez isporuka energenata iz Rusije ekonomija zapadnih zemalja stagnirati.

„Isporuke ruskih energenata pouzdano obezbeđuju ekonomiju evropskih zemalja. Tako je bilo i u vreme Sovjetskog Saveza i moderne Rusije“, rekao je poslanik za televiziju „Duma TV“.

On je precizirao da će se stagnacija ekonomije posebno odraziti na Nemačku koja u budućnosti planira da odustane od nuklearnih elektrana.

Ekspert sa Instituta za Evropu Ruske akademije nauka Sergej Fjodorov, sa svoje strane, navodi faktore zbog kojih Pariz i Berlin imaju različite stavove o gasovodu.

Kako kaže, Francuska je manje zavisna od ruskog gasa, a i Pariz strahuje od jačanja ekonomske moći Berlina u slučaju puštanja u rad gasovoda, što bi, prema njegovim rečima, „dalo prednost Nemačkoj i u ekonomskoj sferi i u političkoj, koja je i bez toga lider u Evropskoj uniji“. Kao poslednji razlog navodi težnju Makrona ka „evropskom suverenitetu“ i strahovanje da će gasovod postati faktor podele unutar EU.

„Već je poznato da zemlje-rusofobi Poljska, baltičke zemlje i oni koji saosećaju sa njima podržavaju američku liniju što unosi razdor u ionako neskladne redove EU“, zaključuje ekspert.

Podsetimo, ranije je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Francuske Kleman Bon izjavio da Francuska i Nemačka imaju različite stavove o „Severnom toku 2“ i pregovaraju kako bi došle do zajedničkog imenitelja.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo