RUSKI LEK PROTIV KORONE: Registrovan medikament na bazi krvne plazme „Kovid-globulin“

Novosti online

01. 04. 2021. u 21:40

MINISTARSTVO zdravlja Rusije je odobrilo primenu imunoglobulinskog leka za lečenje virusa korona, napravljenog na osnovu krvne plazme ljudi koji su preležali kovid, saopštio je „Rosteh“.

РУСКИ ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Регистрован медикамент на бази крвне плазме „Ковид-глобулин“

Foto: Depositphotos

„Ministarstvo zdravlja Rusije je odobrilo primenu specifičnog imunoglobulinskog leka za lečenje kovida. Preparat 'Kovid-globulin' je prvi na svetu registrovan lek ovoga tipa protiv kovida. Napravljen je na osnovu krvne plazme Moskovljana koji su preležali kovid. Prikupljeno je 2,5 tone biomaterijal“, navodi se u saopštenju „Rosteha“.

Lek je napravljen u holdingu „Nacimbio“ koji je deo državne korporacije „Rosteh“. Tokom istraživanja holding je „potvrdio sigurnost, odsustvo neželjenih efekata i sposobnost neutralizacije virusa“.

Preparat omogućava organizmu da se izbori sa bolešću i omogućava imunološkom sistemu da brže i samostalno pravi antitela.

Pretpostavlja se da će se lek koristiti za lečenje srednjih i teških oblika bolesti posle 2. i 3. faze kliničkih ispitivanja, koja će biti organizovana u moskovskim bolnicama.

Preparat je registrovan na osnovu uspešnih predkliničkih i prve faze kliničkih ispitivanja, koja su pokazala bezbednost imuno-globulina, odsustvo neželjenih efekata i njegovo neutrališuće dejstvo na virus.

Registracija omogućava primenu „Kovid-globulina“ na pacijentima uzrasta od 18 do 60 godina.

Zamenik gradonačelnika Moskve za pitanja socijalnog razvoja Anastasija Rakova u saopštenju navodi, da će „druga i treća faza istraživanja 'Kovid-globulina' biti sprovedena na pacijentima, koji se leče u moskovskim bolnicama“.

„Ispitivanja će biti početkom aprila ove godine. Glavni grad će moći da koristi prvi registrovani imunoglobulinski preparat na svetu namenjen lečenju virusa korona“, rekla je Rakova.

Druga i treća faza ispitivanja će trajati oko godinu i po dana.

„Plan je da se tokom ove godine preradi više od 15 tona plazme, što je dovoljno za lečenje 10.000-15.000 pacijenata“, kaže se u saopštenju.

Generalni direktor „Rosteha“ Sergej Čemezov rekao je da će zapravo Rusija „biti jedna od prvih na svetu koja će moći da koristi oba oblika imunizacije protiv virusa korona - pasivni (imunoglobulin) i aktivni (vakcina)“.

U saopštenju se navode i reči ministra zdravlja Rusije: „Posle prve vakcine u svetu 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), niza antivirusnih sredstava, lekova zasnovanih na monoklonskim antitelima koja zaustavljaju oluju citokina, prvi smo registrovali lek na bazi imunoglobulina koji će pomoći kritično obolelim pacijentima u bolnicama“.

Obim investicija holdinga „Nacimbio“ će biti oko 4,5 miliona evra. Sredstva će biti predviđena za kupovinu sirovina, plaćanje kliničkih ispitivanja, kupovinu opreme i potrošnog materijala.

Pored moskovskih zdravstvenih ustanova, plazmom će snabdevati i Moskovska i Orenburška oblast, Baškirska republika, Sverdlovsk i druge ustanove za transfuziju krvi.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)