SPORAZUM MOSKVE I PEKINGA: Kina će proizvesti još 100 miliona doza vakcine Sputnjik ve

Novosti online

01. 04. 2021. u 15:43

RUSKI fond za direktne investicije (RFPI) postigao je dogovor s kineskim partnerima o proizvodnji 100 miliona doza „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) vakcine, kao i o registraciji vakcine i primeni u toj zemlji.

СПОРАЗУМ МОСКВЕ И ПЕКИНГА: Кина ће произвести још 100 милиона доза вакцине Спутњик ве

Foto: Tanjug

„RFPI i ‘TopRidž Farma’ (podružnica jedne od vodećih kompanija na farmaceutskom tržištu u Kini) saopštavaju da je postignut dogovor o proizvodnji više od 100 miliona doza ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ u Kini“, navodi se u saopštenju.

Kineska kompanija će imati pravo da distribuira vakcinu na teritoriji Kine, Hongkonga, Makaa i na Tajvanu nakon što odobrenje daju regulatori.

Podsetimo, krajem marta RFPI je već postigao dogovor sa drugom kineskom kompanijom, biotehnološkom kompanijom iz Šenžena „Juansing“ o proizvodnji 60 miliona doza vakcine. Početak komercijalne proizvodnje planiran je za maj.

Kina je, prema rečima generalnog direktora RFPI Kirila Dmitrijeva, jedan od najvećih habova za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ i Fond je spreman da proširuje partnerstva sa proizvođačima u toj zemlji kako bi se zadovoljila potražnja za ruskom vakcinom koja je u porastu.

Vakcina „Sputnjik Ve“ registrovana je u 58 zemalja sa ukupnom populacijom od preko 1,5 milijardi ljudi. Efikasnost preparata je 91,6 odsto, što je potvrđeno u časopisu „Lanset“, jednom od najstarijih i najcenjenijih medicinskih časopisa na svetu. Vakcina je izgrađena na dokazanoj i dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i koristi dva različita vektora za dve doze tokom vakcinacije.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)