MOLBA ZA PARMEZAN: Još jedan dokaz da sankcije Zapada Rusiji pogađaju obe strane

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

30. 03. 2021. u 23:20

DA od ratovanja sankcijama Zapad ima ništa manju štetu od Rusije, dokaz je da je italijanski ambasador u Moskvi zamolio da se sa ruskog "crnog spiska" skine čuveni tvrdi sir parmezan.

МОЛБА ЗА ПАРМЕЗАН: Још један доказ да санкције Запада Русији погађају обе стране

Foto RIA.RU

Ambasador Paskvale Teračano je svestan da je Rusija uvela kontrasankcije simetrično, dakle odgovorila je na to što je prvo napravio Zapad, ali ipak moli da se parmezan izuzme jer se ne radi o svežem siru.

Naime, ruski proizvođači sira zamolili su svoje vlasti da se pet-šest narednih godina ne uvozi italijanski parmezan da bi se zaštitila domaća proizvodnja bez obzira na to što su Italijani spremni da u osvajanju ruskog tržišta daju i niže cene.

Proizvođači sa Apeninskog poluostrva se boje da definitivno ne izgube rusko tržište jer je za vreme sankcija Rusija uspela da poveća proizvodnju mleka za 25 odsto. A u decembru prošle godine Rusija je produžila embargo za uvoz hrane iz zemalja koje su joj uvele sankcije do kraja 2021. godine.

Ukusni ruski sirevi

Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova je prokomentarisala molbu italijanskog ambasadora. Ona je rekla da uprkos "lepim osećajima prema italijanskim kolegama", mora da kaže da se njoj sviđaju ruski sirevi.

Paskvale Teračano je pre Moskve bio ambasador Italije u Londonu i Madridu a radio je i u štabu NATO-a u Briselu. On je svestan da bi gubitak ruskog tržišta za mnoge italijanske kompanije bio veliki udarac. Zbog toga je Italija vrlo zainteresovana za ukidanje sankcija.

Teračano ističe da Italija i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose i da dobrom saradnjom mogu da prevaziđu sadašnju krizu. Interesantno je da italijanski ambasador ponavlja Putinove reči da se epidemija korone može pobediti jedino zajedničkom akcijom.

- Italija ne želi izolaciju Rusije već širenje saradnje - ističe Paskvale Teračano, ali ima zemalja u EU koji su za zaoštravanje odnosa.

Italijanski ambasador žali što se u februaru pogoršala retorika između Rusije i EU. U Rimu su svesni da su Rusi odlični partneri i ne žele da italijanske firme izgube svoje mesto na velikom ruskom tržištu. U Rusiji je registrovano oko 500 italijanskih kompanija, organizovana je proizvodnja u 80 mesta. Ti podaci su dokaz zašto Italijani ne žele da pod pritiskom Vašingtona gube poslove u Rusiji jer znaju da će Moskva odgovarati recipročno na bilo koje nove sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna