BROJKE SVUDA PREŠLE ALARMANTNU TAČKU: Francuska zatvara još tri oblasti, sve više zaraženih đaka i profesora, ali škole ostaju otvorene!

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

25. 03. 2021. u 21:07

FRANCUSKA "zatvara" još tri svoje oblasti, s ukupno 2,3 miliona stanovnika, među kojima je i lionski okrug.

БРОЈКЕ СВУДА ПРЕШЛЕ АЛАРМАНТНУ ТАЧКУ: Француска затвара још три области, све више заражених ђака и професора, али школе остају отворене!

Foto. AP

Vlasti i dalje istrajavaju u tome da se "karantin" sprovodi ciljano, a ne na čitavoj teritoriji zemlje.

Broj zaraženih na sto hiljada stanovnika u pariskom regionu premašio je 600, što je čak 12 puta više od prvobitno utvrđenog nivoa za preduzimanje zaštitnih mera. Iako ove brojke variraju od regiona do regiona, praktično svugde su prešle alarmantnu tačku.

Ministar zdravlja Olivije Veran obratio se javnosti u četvrtak popodne, saopštivši odluku o zatvaranju departmana Ob, Nijevr i Rona, ali je ostao nepopustljiv prema umnoženim zahtevima zdavstvenih radnika da se zatvore škole.

Prema dostupnim podacima, u školama u pariskom regionu zaraženo je više od 600 đaka na sto hiljada. Mnogi nastavnici su na bolovanju. Zbog zaraze, trenutno je u zemlji zatvoreno 2.962 razreda i 105 škola. Ali, vlasti ne žele da zatvore sve. Čak su trenutno odbile i predlog predsednice pariskog regiona Valeri Pekres da se uskršnji raspust pomeri za dve sedmice unapred, od sledećeg vikenda.

- Zatvaranje škola će uslediti tek kao mera u krajnjoj nuždi – istakao je Veran.

Francuski ministar zdravlja, međutim, nije objasnio šta to tačno znači. Dok su škole praktično zatvorene u svim okolnim zemljama, francuske vlasti s ponosom ističu da je škola stub demokratije, te da bi njihovo zatvaranje teško uticalo na razvoj dece i svakodnevnicu roditelja. Razmišlja se, tek, o još jednom "jačanju" protokola.

Veran je, čak, o važnosti škole citirao misao Nelsona Mandele, zbog čega je doživeo dosta sarkastičnih komentara u medijima, uz zaključak da svi znaju važnost škole, ali da trenutno situacija nije uobičajena, već da vlada pandemija.

Francuski ministar zdravlja je naglasio da tokom ovog vikenda očekuje prve mere "karantina" uvedenog protekle sedmice u pojednim regionima, a odraz svega toga u bolnicama za nedelju dana. U suprotnom, ostavio je mogućnost dodatnog "zatezanja" mera.

Do tada, lekari umnožavaju apele, ističući da već sledeće sedmice u pariskom regionu možda neće moći da pruže pomoć svima kojima je potrebna. Trenutno je otkazano 30 do 40 odsto bolničkih intervencija koje nisu hitne, a sam ministar je naglasio da će uskoro morati da se otkaže čak 80 odsto.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!