BRITANCI SPREMNI ZA EKSPANZIJU I NEOKOLONIJALIZAM: Strategija Londona za opkoljavanje Rusije izazvala buru u Moskvi

Novosti online

22. 03. 2021. u 22:46

ODLUKA Velike Britanije da se aktivira u Crnom i Baltičkom moru govori o tome da se London ne sprema za zaštitu, već za ekspanziju.

БРИТАНЦИ СПРЕМНИ ЗА ЕКСПАНЗИЈУ И НЕОКОЛОНИЈАЛИЗАМ: Стратегија Лондона за опкољавање Русије изазвала буру у Москви

Foto: Depositphotos

To može da se uporedi sa pokušajem vođenja neokolonijalne politike, izjavila je članica Odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Jelena Panjina.

U Strategiji modernizacije oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva objavljenoj danas navedeno je da Velika Britanija namerava da se aktivira u Crnom moru i na Baltiku. Najavljena je i nova regionalna inicijativa za Zapadni Balkan.

Nakon toga su usledile reakcije iz Moskve.

Panjina smatra da se Britanija zapravo sprema za širenje i vođenje neokolonijalne politike.

- London se u stvarnosti ne priprema za zaštitu, već za ekspanziju. Nakon odlaska Britanije iz EU, britanska spoljna politika i vojna strategija postali su značajno agresivniji nego pre. U suštini, vidimo pokušaj preporoda imperijalne vojne moći, vođenja neokolonijalne politike i u istorijskim zonama britanskih ambicija, i na "novom mestu", na primer, na Arktiku, uključujući u predelima Severnog morskog puta - istakla je Panjina.

S tim u vezi, zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov smatra da značajno povećanje britanskog nuklearnog potencijala može da dovede do diskusije o Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) u novim uslovima.

Kako je rekao, Sporazum uzima u obzir stavove Rusije i SAD, ali ne predviđa povećanje nuklearnog naoružanja Londona, te bi u tom slučaju ravnoteža interesa mogla da se naruši.

Senator nije isključio ni mogućnost da London koristi takve izveštaje kako bi "isprovocirao Amerikance i uvukao ih u trku u naoružanju, jer London u pogledu vojne moći nikada neće moći da se uporedi sa Rusijom i SAD i uvek će biti 'broj dva' u odnosu na Vašington".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije