"EKSTREMISTI" PRETE AMERICI: Poverljivi izveštaj obaveštajaca isplivao u javnost

Novosti online

18. 03. 2021. u 11:04

NASILNI ekstremisti, gnevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju povišenu pretnju za SAD, navedeno je u novom izveštaju obaveštajaca.

ЕКСТРЕМИСТИ ПРЕТЕ АМЕРИЦИ: Поверљиви извештај обавештајаца испливао у јавност

Foto Tanjug AP

Nalazi iz izveštaja, objavljenog više od dva meseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa razularenih pristalica bivšeg predsednika države Donalda Trampa, na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih nedelja iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa Kristofera Reja. 

Rej je nedavno rekao da pretnja od domaćeg nasilnog ekstremizma metastazira širom zemlje.

Celovit poverljiv obaveštajni izveštaj predstavljen je Beloj kući i Kongresu SAD, a javnosti kratak sažetak o procenjenoj pretnji.

Obaveštajni zvaničnici su naveli u izveštaju da su ekstremisti od kojih preti nasilje motivisani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uverenje da su novembarski predsednički izbori pokradeni gotovo izvesno podstaći dodatno nasilje u 2021. godini, prenosi B92.

U izveštaju stoji i da najveću pretnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procenjuju da bi najpre mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli da se nađu pripadnici policije i zvaničnici vlade.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...