"EKSTREMISTI" PRETE AMERICI: Poverljivi izveštaj obaveštajaca isplivao u javnost

Novosti online

18. 03. 2021. u 11:04

NASILNI ekstremisti, gnevni zbog političkih pitanja i puni rasnih predrasuda, predstavljaju povišenu pretnju za SAD, navedeno je u novom izveštaju obaveštajaca.

ЕКСТРЕМИСТИ ПРЕТЕ АМЕРИЦИ: Поверљиви извештај обавештајаца испливао у јавност

Foto Tanjug AP

Nalazi iz izveštaja, objavljenog više od dva meseca nakon što je u Kongres SAD upala grupa razularenih pristalica bivšeg predsednika države Donalda Trampa, na istoj su liniji kao upozorenja koja su prethodnih nedelja iznosili američki zvaničnici, uključujući direktora Federalnog istražnog biroa Kristofera Reja. 

Rej je nedavno rekao da pretnja od domaćeg nasilnog ekstremizma metastazira širom zemlje.

Celovit poverljiv obaveštajni izveštaj predstavljen je Beloj kući i Kongresu SAD, a javnosti kratak sažetak o procenjenoj pretnji.

Obaveštajni zvaničnici su naveli u izveštaju da su ekstremisti od kojih preti nasilje motivisani različitim ideologijama.

Navodi se da će gnev zbog ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa i lažno uverenje da su novembarski predsednički izbori pokradeni gotovo izvesno podstaći dodatno nasilje u 2021. godini, prenosi B92.

U izveštaju stoji i da najveću pretnju predstavljaju nasilni ekstremisti motivisani rasnom mržnjom, za koje zvaničnici procenjuju da bi najpre mogli da izvedu masovne napade na civile, kao i militantne grupe, na čijoj bi meti mogli da se nađu pripadnici policije i zvaničnici vlade.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)