SVI DETALJI "ZELENIH SERTIFIKATA": Evo o čemu se govorilo na važnom kolegijumu Evropske unije - "Važiće dok SZO ne kaže drugačije"

Goran ČVOROVIĆ/Od stalnog dopisnika: BRISEL

17. 03. 2021. u 17:01

PROPUSNICA za EU zvaće se "zeleni sertifikat", postojaće u digitalnom i papirnom obliku, a važiće sve dok SZO ne proglasi kraj pandemije korona virusa.

СВИ ДЕТАЉИ ЗЕЛЕНИХ СЕРТИФИКАТА: Ево о чему се говорило на важном колегијуму Европске уније - Важиће док СЗО не каже другачије

Foto EPA

To su glavni zaključci sa današnjeg kolegijuma EU koje su saopštili predsednica EK Ursula fon der Lajen i komesari Tjeri Breton i Didije Rejnders.

Na ovim sertifikatima biće naznačeno da li je osoba vakcinisana, da li poseduje "sveži" negativan test ili se izlečila od kovida i ima antitela, saopštila je Fon der Lajenova na virtuelnoj konferenciji za medije.

Rejnders je naglasio da će ovaj dokument biti besplatan, kao i da se odnosi na teritoriju EEZ, koja uz EU obuhvata još i Norvešku, Island i Lihtenštajn, kao i Švajcarsku. Važiće i za državljane trećih zemalja koji dolaze na teritoriju EU i EEZ, što znači i za Srbiju.

Komesar Rejnders je naglasio da će u ovaj dokument biti unet datum i tip vakcinacije, kao i da će sve članice biti obavezne da prihvate do sada odobrene vakcine u EU. Ali, dodao je, na zemljama članicama pojedinačno je da odluče da li će da prihvate i ostale postojeće vakcine.

Arhiva

U svakom slučaju, cilj je, kako je naglasio Rejnders, da ne bude diskriminacije, imajući u vidu da vakcina nije obavezna, pa će zbog toga postojati mogućnost unošenja rezultata testa ili prisustva antitela. Važiće za sve vidove saobraćaja.

Cilj je da "zeleni sertifikat" bude spreman do leta i početka turističke sezone, po mogućstvu do juna, a pre toga sa tim treba da se saglasi i Evropski parlament. Tjeri Breton je naglasio da su se sve zemlje članice složile s ovim principom.

Didije Rejnders je istakao da će ovaj dokument biti privremen, sve do odluke SZO o trajanju pandemije, kada će biti "suspendovan", što znači da postoji mogućnost da ponovo stupi na snagu "ako se pojavi nova pandemija".

Što se tiče korišćenja "zelenog sertifikata" za pristup barovima, restoranima i drugim mestima unutar zemalja, razmatraće se slučaj po slučaj, ali uz uslov da princip bude nediskriminatorski i da poštuje zakone EU.

Ursula fon der Lajen je naglasila da je na kolegijumu utvrđen zajednički put ka postepenom i bezbednom otvaranju, a da je vakcinisanje uslov za to. Ona je istakla da je početak cepljenja u EU bio težak, da je "Fajzer-Biontek" isporučio predviđenih 66 miliona, kao i "Moderna" dogovorenih 10 miliona, ali da "Astrazeneka" značajno kasni, i da bi do kraja marta umesto 90 miliona mogla da dostavi svega 30 miliona.

Foto AP

Slično je i za drugo tromesečje. Očekuje se da "Fajzer" isporuči ugovorenih 200 miliona, "Moderna" 35, a novo cepivo "Džonson i Džonson" 55, ali da će "Astrazeneka" poslati samo 70 od dogovorenih 180 miliona. Ipak, tvrde u EK, i to će biti dovoljno da do leta vakcinišu 70 odsto punoletnog stanovništva.

Predsednica EK je poručila da "ima poverenja" u "astrzeneku" koja je trenutno suspendovana u mnogim zemljama, i izrazila uverenje da će današnja odluka Evropske agencije za lekove da "razjasni situaciju".

Fon der Lajenova je naglasila da je epidemiloška situacija zabrinjavajuća i sve gora, i da se nazire treći talas, zbog čega treba ubrzati vakcinaciju. Zato je poručila da će EU razmotriti svoj sistem izvoza vakcina. Rekla je da su iz EU u poslednjih 6 nedelja izvezli 41 milion doza u 33 zemlje i da su prihvatili 314 upućenih zahteva, a odbili samo 1. Međutim, nadalje će se povoditi principima recirpociteta i proporcionalnosti. Prvi se pre svega odnosi na Veliku Britaniju, kojoj EU daje vakcine, ali iz koje ih ne dobija, dok drugi važi za one zemlje koje imaju veći procenat vakcinisanja nego sama EU.

Potvrdno je odgovorila i na mogućnost da se upotrebe sva raspoloživa sredstva, uključujući i rekviziciju, za proizvodnju vakcina.

TJERI BRETON: RUSKI NAUČNICI SU DOBRI

EVROPSKI komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton je, govoreći o mogućnosti da se rusko cepivo pojavi u EU, istakao za "Sputnjik Ve"da je "verovatno dobra vakcina", da su ruski naučnici dobri i da nema razloga da se u to sumnja, naglasivši da se čeka odluka Evropske agencije za lekove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati