GODINU DANA NA INTEZIVNOJ NEZI ZBOG KORONE: Žena objavila slike supruga sa potresnim pitanjem - Da li će ikada biti isti?(VIDEO)

Novosti online

17. 03. 2021. u 00:59

KEJT Geravej je podelila srceparajuće slike svog supruga Dereka Drejpera koji se bori za život u bolnici, godinu dana nakon što je oboleo od kovida-19, kada je prebačen na intenzivnu negu.

ГОДИНУ ДАНА НА ИНТЕЗИВНОЈ НЕЗИ ЗБОГ КОРОНЕ: Жена објавила слике супруга са потресним питањем - Да ли ће икада бити исти?(ВИДЕО)

Foto: Printskrin

U dokumentarnoj emisiji "Dobro jutro Britanijo", Kejt govori o svojim strahovima za budućnost 53-godišnjaka, dok se bori s kovidom iz bolničkog kreveta.

- Derek je najbolesnija osoba koju je tim lekara lečio ove godine. Hoće li uspeti da se izbori sa virusom i da li će biti ista ona osoba koja je i pre bio? - zabrinuto se pita Kejt.

Fotografije prikazuju venčanje bračnog para 2005. godine, a pre nego što nestane slika na ekranu, poruka glasi: "Godinu dana kasnije, Derek je još u bolnici".

Gospodin Drejper, koji je najduže preživeli kovid pacijent u zemlji, više nema pozitivne testove na virus, ali je zbog njega imao višestruka zdravstvena oboljenja, uključujući dijabetes i rupe u srcu i plućima. On je jedan od 186.000 pacijenata s kovidom u Britaniji koji trpe niz simptoma od umora i bolova do ozbiljnih oštećenja organa.

Foto: Printskrin

 

Gospođa Geravej tokom cele protekle godine na televiziji je davala emotivna obaveštenja o borbi svog supruga sa kovidom. Rekla je da je trenutno stanje gospodina Drejpera nešto kao iz "horor priče", dok se pokušava da se pomiri s mogućnošću da ga zdravstvena bitka ostavi u stanju između života i smrti.

- Ne znam da li će ikada više imati kakav život. Mi jednostavno ne znamo - potresno govori Kejt.

Derek Drejper, bivši savetnik Laburističke stranke, primljen je u bolnicu u martu nakon što je oboleo od kovida-19 i stavljen u medicinski izazvanu komu mesec dana pre nego što se probudio u julu. Virus je izazvao pustoš po celom njegovom telu, što je rezultiralo otkazivanjem bubrega, oštećenjem jetre i pankreasa. Nekoliko puta je njegovo srce prestalo da kuca, borio se protiv bakterijske upale pluća i višestrukih infekcija koje su mu napravile rupe na plućima.

Foto: Printskrin

Otkrila je da joj je u više navrata bolnica rekla "Pripremite se, on će umreti".

Pokušavajući da shvati trenutno stanje svog supruga, Kejt je rekla da se čini da je on u "okeanu besvesnosti", a samo retko uspeva doći svesti. Do kraja prošle godine, Derek je navodno napravio nekoliko malih koraka ka oporavku. Tokom dana mogao je da diše prirodno i mogao je da proguta sopstvenu pljuvačku - uprkos tome što ga je cev kroz stomak i dalje hranila. Čak je uspeo da prepozna neka lica i doda neke reči u razgovor pre nego što je ponovo potonuo u duboke vode svog nesvesnog uma.

Kada je Boris Džonson u decembru nametnuo novu blokadu, gospođa Gerevej uopšte nije mogla da vidi svog supruga, jer je otkrila da mu se zdravstveno stanje "dramatično pogoršalo".

- Dok Kejt u emisiji potpuno otvara dušu, njena porodica, zajedno sa mnogim drugima koji su pretrpeli posledice virusa, sada se suočava sa realnošću prilagođavanja na sasvim drugačiji način života od onog koji su živeli pre početka pandemije - rečeno je u emisiji.

Foto: Printskrin

Kejt Geravej takođe je govorila o tome kako se nosi sa brigom o dvoje dece, Darsi (14) i Vilijamu (11), dok je on u bolnici.

- Nisam sigurna da li se snalazim! Iskreno ne znam kako to rade samohrane majke, jednostavno je tako teško. Mnogo puta zateknem sebe kako razmišljam "Šta bi rekao Derek?" i "Šta bi Derek uradio?" - priča Kejt kroz suze.

Iako je situacija sa kovidom gospodina Drejpera izuzetno ozbiljna, svaka deseta osoba koja je imala virus kasnije pati od nekih dugotrajnih simptoma, pokazalo je nedavno istraživanje. Otkriveno je da oko 10 procenata preživelih i dalje pati od simptoma najmanje tri meseca nakon nestanka bolesti. Najčešći problem bio je umor, praćen nedostatkom daha i "moždanom maglom", ali ozbiljniji simptomi su oštećenje organa, anksioznost i depresija.

Istraživanje je otkrilo da je što je početna bolest bila teža, to je veća verovatnoća da će pacijenti patiti od "dugog kovida". Na primer, 60 do 90 procenata ljudi koji su bili hospitalizovani sa kovidom imali su dugotrajne simptome.

Foto: Printskrin

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili