ŠTETA OD KORONE ĆE SE DUGO OSEĆATI: U Nemačkoj će posledice pandemije biti vidljive sve do 2025.

Tanjug

01. 03. 2021. u 16:46

NEMAČKA privreda će osećati posledice pandemije korona virusa najmanje do 2025. godine, objavio je u danas Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).

ШТЕТА ОД КОРОНЕ ЋЕ СЕ ДУГО ОСЕЋАТИ: У Немачкој ће последице пандемије бити видљиве све до 2025.

Foto: Depositphotos

Stopa privrednog rasta će u idućih pet godina zbog koronakrize biti umanjena za 0,6 procentnih poena, rekao je koautor IAB izveštaja Enzo Veber.

Tržište rada suočeno je sa dugoročnim padom broja zaposlenih, za oko neto 200.000 do 2025. godine, kazao je Veber, prenosi SEEbiz.

Dugoročne posledice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prevoza i vazduhoplovstva, upozorili su iz IAB-a.

Pozitivne efekte očekuju u sektorima informacijskih tehnologija, javnih usluga i farmaceutike.

IAG predviđa da će, povezano s pandemijom, ukupno biti ugašeno 500.000 radnih mesta, a 300.000 trebalo bi da bude otvoreno.

Pandemija je izazvala krizu koja je podstakla dramatične promene, rekao je Veber, i poručio da se fokus usmeri na obuku i kreiranje novih poslova kako bi se prevladala kriza.

Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je optimizam u ključnoj nemačkoj autoindustriji u pogledu idućih meseci znatno ojačao u februaru, nakon turobnog zimskog razdoblja.

Ifov indeks očekivanja direktora za iduće mesece porastao je za 15,1 bod, na 37 bodova, objavio je danas institut.

Indeks očekivanja proizvodnje još je snažnije porastao, na 35,3 boda, s minus 0,5 bodova u januaru.

Proizvođači automobila predviđaju rast izvoza, uprkos pandemiji.

Upozoravaju, međutim, da će za realizaciju poslova biti potrebno manje radnika, pa se mogu očekivati otkazi.

Njihove ocene aktualne situacije su još uvek većinom negativne, pa se odgovarajuci Ifov indeks u februaru zadržao u negativnom području, na minus 2,3 boda.

U januaru je iznosio minus 7,7 bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju