NOVI ŠOK NA TRŽIŠTU BITKOINA! Ovo što se upravo događa juče niko nije mogao da nasluti

Novosti online

26. 02. 2021. u 09:45

НОВИ ШОК НА ТРЖИШТУ БИТКОИНА! Ово што се управо догађа јуче нико није могао да наслути

Foto: Depositphotos

POTPUNI šok na tržištu bitkoina jutros. Jedan bitkoin vredeo je u 9.13 časova oko 45.000 dolara što je pad za deset procenata u poslednja 24 sata. Ovakav sunovrat pravo je iznenađenje nakon jučerašnjeg dana kada je cena uglavnom rasla.

Najpopularnija svetska kriptovaluta juče nije imala prevelike oscilacije u ceni, ali je iznenađenje svakako bilo to što se posle prliličnog pada tokom prethodna dva dana, cena konstantno oporavljala.

Juče ujutru se bitkoinom trgovalo po ceni od oko 50.300 dolara, da bi oko 14 časova dostigao rekordnu vrednost od 52.000 dolara.

Nakon toga je usledio novi pad, pa se posle 16 sati cena bitkoina zadržala na 51.000 dolara.

Tolika je otprilike bila maksimalna vrednost ovog digitalnog novčića i u prethodna 24 sata.

Veliki kupci bitkoina i juče su bili u centru pažnje, pošto je u poslovnom izveštaju za četvrti kvartal 2020. godine kompanije Square otkriveno da je kupila bitkoine u vrednosti od 170 miliona dolara. To je bio značajan plus i informacija koja je pozitivno uticala na cenu.

Saopšteno je da je kompanija kupila približno 3.318 bitkoina, nadovezujući se tako se na kupovinu 4.709 novčića u oktobru 2020. Square je otkrio da je to predstavljalo oko pet odsto ukupne imovine kompanije na kraju 2020. godine.

Američka ministarka finansija DŽenet Jelen upozorila je da posedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i istakla da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svetske kriptovalute i dalje otvorena.

- Ne mislim da se bitkoin široko koristi kao sredstvo transakcija, ali i u meri u kojoj se koristi, bojim se da je to često za nezakonite finansijske radnje. On je krajnje neisplativ za obavljanje transakcija, jer količina energije koja se troši za obradu tih transakcija je zapanjujuća - rekla je Jelen za Si En Bi Si.

Analitičari Goldman Saksa utvrdili su da zlato i bitkoin nisu u koliziji, odnosno da se međusobno "ne kanibalizuju". Ipak, primećena je vrlo snažna korelacija između bitkoina i neplemenitih metala - bakra, cinka - koji se od oktobra neprestano kreću naviše.

Podsetimo, tokom prošle nedelje ova digitalna valuta je vrtoglavo rasla iz dana u dan, pa praktično i iz sata u sat, a jedan od glavnih razloga bilo je uključivanje velikih investitora u kupovinu bitkoina.

Sve je počelo sa kompanijom Tesla koja je kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara, a potom je stigla najava i iz kompanije Apple da bi mogla da krene istim putem.

Nakon što je u nedelju dostigla maksimalnu vrednost od 58.200 dolara, usledio je pad nakon izjave, odnosno tvita Ilona Maska, da je "cena bitkoina prebrzo otišla tako previsoko".

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lucky

26.02.2021. 23:30

Na kraju nece vredeti nista. Da svet nije toloko pohlepan i da proda sada ,nesto bi i zaradili,neki mnogo,neki malo manje.To je igra bogatih da budu jis bogatiji. Nekada se tako radilo ma berzama,sada ,uz napredak,to ide preko elektronskim tokovima. Princio je isti. Koristi se glupost naroda. Samo prvi mogu da zarade ,ostali gube.