KORONA IPAK NIJE POTEKLA IZ LABORATORIJE? Istraga u Vuhanu: Pandemija počela prelaskom virusa sa životinja na ljude

Tanjug

09. 02. 2021. u 12:58

MEŠOVITI tim istražitelja Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i kineskih eksperata smatra da je "malo verovatno" da je korona virus počeo da se širi iz laboratorije u Vuhanu, ali da je najverovatnije prvi talas pandemije počeo prelaskom virusa sa životinjske vrste na ljude.

КОРОНА ИПАК НИЈЕ ПОТЕКЛА ИЗ ЛАБОРАТОРИЈЕ? Истрага у Вухану: Пандемија почела преласком вируса са животиња на људе

Foto: Depositphotos/Printscreen

Ova ocena praktično znači da se istraga u daljem toku neće fokusirati na propuste koji su mogli da dovedu do širenja virusa iz laboratorije, navodi se u izveštaju Skajnjuza.

Na osnovu do sada prikupljenih dokaza, nameće se zaključak da je virus prvi put prešao na ljude sa nepoznate životinjske vrste, ali se ne odbacuje ni mogućnost da je virus dospeo u ljudsku populaciju preko smrznute hrane, ukazao je dr Piter Ben Embarek iz istražnog tima SZO.

Istraga će u daljem toku biti usmerena na pijacu u Vuhanu, na kojoj se prodaju smznuti proizvodi životinjskog porekla, ali i proizvodi od uzgajanih divljih životinjskih vrsta.

Naučnici su ukazali i na mogućnost da je virus već bio u cirkulaciji izvan Vuhana pre prvog, zvanično potvrđenog slučaja, jer nepotvrđeni podaci sugerišu da su slučajevi obolelih od kovida-19 prijavljeni i nekoliko nedelja pre prvog potvrđenog slučaja u Vuhanu u decembru 2019. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici