KURC HOĆE SPUTNJIK V: Austrijski kancelar protiv politizovanja vakcinacije, razmišlja o proizvodnji cepiva u Beču

AUSTRIJSKI kancelar Sebastijan Kurc je protiv politizacije vakcinacije i ako Evropska agencija za lekove odobri i registruje rusku ili kinesku vakcinu on je spreman da se sa njom vakciniše. Ruski fond direktnih investicija predao je u januaru dokumente za registrovanje Sputnika-V u EU.

КУРЦ ХОЋЕ СПУТЊИК V: Аустријски канцелар против политизовања вакцинације, размишља о производњи цепива у Бечу

Foto: Tanjug/AP

U intervjuu nemačkom "Veltu" Sebastijan Kurc je kazao da će Austrija pokušati da organizuje proizvodnju ruske ili kineske vakcine kad one dobiju dozvolu EU.

- Ako EU registruje rusku ili kinesku vakcini mi ćemo obavezno pokušati da austrijske kompanije počnu proizvodnju. Isto se odnosi i sa vakcinama iz drugih zemalja - objasnio je Kurc. On je dodao da je za Austriju važno da je vakcina efikasna, bezopasna i dostupna a uopšte ih ne interesuju geopolitičke bitke.

Posle nedavne pozitivne ocene koju je dao ugledni medicinski nedeljnik "Lancet" koji ima redakcije u Londonu, Njujorku i Pekingu u Moskvi je ojačao optimizam da će se Sputnik-V proizvoditi i u Zapadnoj Evropi.

Časopis "Lancet" pisao je o trećoj uspešnoj fazi kliničkih ispitivanja ruske vakcine Sputnik-V koju je napravio centar "Nikolaja Gamaleja" u Moskvi. Ta treća faza ispitivanja obavljena je u 25 bolnica i poliklinika u Moskvi a učestvovalo je 21 977 dobrovoljaca. Pokazalo se da je vakcina Sputnik-V efikasna 91,6 odsto. Inače, masovna vakcinacija u Rusiji je počela 18 januara.

Kiril Dmitrijev direktor Ruskog fonda direktnih direktnih investicija tvrdi da je interesovanje za Sputnik pokazalo više od 30 zemalja a ona je već registrovana u 16 zemalja.

Posle časopisa "Lancet" rusku vakcinu je počela da hvali i američka agencija "Blumberg" koja je ocenila da je to veliki naučni uspeh Rusije. Ruski fond direktnih investicija očekuje da bi nadležne institucije u EU ovog meseca mogle da obave niz ekspertiza koje bi trebale da dokažu efikasnost i bezopasnost ruske vakcine a onda bi u martu trebalo da se dobije odobrenje za prodaju i pravljenje vakcine Sputnik u EU.

Ne čekajući dozvolu nadležnih institucija EU Mađarska je već kupila rusku vakcinu jer su u Budimpešti smatrali da je najbitnije brinuti o zdravlju svog stanovništva. U Nemačkoj takođe žele da koriste rusku vakcinu i već se pregovara o tome koja bi tamošnja fabrika proizvodila po ruskoj licenci Sputnik.

Branko Vlahović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024