IZRAELSKI NAUČNICI VRŠE ISPITIVANJA LEKA PROTIV KORONE: Direktor Medicinskog centra tvrdi - "Možemo spasiti mnoge pacijente"

Tanjug

05. 02. 2021. u 22:39 >> 22:40

ISTRAŽIVAČI Medicinskog centra Išilov u Tel Avivu uspešno su završili ispitivanje prve faze leka koji bi mogao doprineti lečenju umerenih i ozbiljnih slučajeva virusa kovid-19, odnosno bržem izlečenju, saopštio je danas Centar

ИЗРАЕЛСКИ НАУЧНИЦИ ВРШЕ ИСПИТИВАЊА ЛЕКА ПРОТИВ КОРОНЕ: Директор Медицинског центра тврди - Можемо спасити многе пацијенте

Foto: Novosti arhiva

Kako se navodi, supstanca EKSO-CD24 profesora Nadira Arbera isprobana je na 30 pacijenata čija su stanja bila umerena ili lošija, a svih 30 se oporavilo, od kojih 29 u roku od tri do pet dana, prenosi portal Tajms of Izrael.

Lek se koristi za borbu protiv potencijalno smrtonosne prekomerne reakcije imunološkog sistema na infekciju korona virusom za koju se veruje da je odgovorna za veći deo smrtnih slučajeva povezanih sa bolešću.

Supstanca koristi egzozome, odnosno malo veće nosače koji prebacuju materijale između ćelija da bi dopremio protein zvan CD24 u pluća.

- Ovaj protein se nalazi na površini ćelija i ima dobro poznatu i važnu ulogu u regulisanju imunog sistema - rekao je jedan od itraživača Širan Šapira.

Kako je rekao, protein pomaže u smirivanju imunog sistema i "obuzdava oluju".

- Preparat se udiše jednom dnevno nekoliko minuta, pet dana. Priprema je usmerena direktno u srce oluje - u pluća, pa za razliku od drugih formula. EKSO-CD24 se primenjuje lokalno, deluje široko i bez bočnih efekata - rekao je Arber.

Uskoro počinje nova faza ispitivanja leka, međutim zvaničnici bolnice već žele da ga koriste u lečenju pacijenata.

Direktor Medicinskog centra Išilov Roni Gamzu rekao je da je istraživanje napredno i sofisticirano i da može spasiti brojne pacijente.

- Rezultati faze jedan ispitivanja su odlični i ulivaju nam poverenje u metod koji Arber godinama istražuje - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze