"DŽONSON I DŽONSON" TRAŽI DOZVOLU ZA REGISTROVANJE VAKCINE: Imaće samo jednu dozu, ne zahteva čuvanje na niskim temperaturama

Tanjug

05. 02. 2021. u 07:25

FARMACEUTSKA kompanija "DŽonson i DŽonson" zatrazila je od američke Agencije za hranu i lekove (FDA) da odobri za hitnu upotrebu njenu vakcinu u vidu jedne doze.

ЏОНСОН И ЏОНСОН ТРАЖИ ДОЗВОЛУ ЗА РЕГИСТРОВАЊЕ ВАКЦИНЕ: Имаће само једну дозу, не захтева чување на ниским температурама

Foto: B.G.

Zahtev kompanije usledio je posle izveštaja od 29. januara u kojem navodi da je globalno kliničko testiranje pokazalo da je efikasnost ove vakcine u sprečavanju zaražavanja korona virusom 66 odsto.

Vakcina koja se daje u jednoj dozi mogla bi da ubrza isporuku i pojednostavi američku kampanju imunizacije, navodi Rojters.

Za razliku od Fajzerove i Modernine vakcine koje se daju u dve doze, vakcina firme "DŽonson i DŽonson" ne zahteva drugu dozu a ni transport na niskim temperaturama.

Posle zahteva kompanije za registraciju vakcine, regulatorima će biti potrebno vreme za analizu podataka i sastanak savetodavnog komiteta.

SAD imaju sporazum o kupovini 100 miliona doza ove vakcine za milijardu dolara uz mogućnost nabavke još 200 miliona doza.

Kompanija "DŽonson i DŽonson" saopštila je da je spremna da isporuči vakcine odmah po odobrenju, a planira da isporuči milijardu doza 2021. godine koje bi proizvela u SAD, Evropi, Južnoj Africi i Indiji.

Vakcina koristi adenovirus tip 26 za ubacivanje proteina korona virusa u ćelije tela i izazivanje imunog odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)