NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Britanski soj korona virusa ima drugačije simptoma

J.Ž.S.

03. 02. 2021. u 14:02

Simptomi "britanskog" soja koronavirusa nešto su drugačiji od ranije dominantne varijante, pokazuje studija britanskog Nacionalne statističke kancelarije.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА: Британски сој корона вируса има другачије симптома

Foto: Tanjug/AP Photo

       Gubitak čula mirisa i ukusa, "zaštitni znak" zaraze osnovnim sojem koronavirusa, nešto je ređi pri zarazi takozvanom B.1.1.7 varijantom. Kašalj, umor, mijalgija (bol u mišićima) i grlobolja u toj su verziji češći. Nema razlike u učestalosti glavobolja, nedostatka vazduha, proliva i povraćanja.

U istraživanju su proučeni podaci nasumično izabranih 6.000 ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus. Mutacije, odnosno promene u genetskom materijalu virusa, uobičajena su pojava. Nekima od njih virus sam sebi šteti, ali druge mu mogu dati prednost kao što je slučaj u britanskoj varijanti koja se lakše širi.

Po dosadašnjim istraživanjima, soj B.1.1.7 od 30 do 70 odsto je zarazniji od ranije dominantnog soja. Zasad nije ustanovljeno da li je i smrtonosniji.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)