VEĆ VIĐENI SCENARIO: Amerikanci porič da imaju veze sa protestima u Rusiji, optužuju Moskvu za korupciju i autokratiju

Novosti online

01. 02. 2021. u 15:24

VAŠINGTON nije umešan u proteste u Rusiji, oni su izazvani unutrašnjim problemima zemlje, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za „En-Bi-Si“.

ВЕЋ ВИЂЕНИ СЦЕНАРИО: Американци порич да имају везе са протестима у Русији, оптужују Москву за корупцију и аутократију

Foto: EPA

- Rusko rukovodstvo pravi veliku grešku ako misli da smo u pitanju mi. To nije tačno. U pitanju su oni. U pitanju je rukovodstvo. Radi se o razočaranju koji narod Rusije oseća zbog korupcije, autokratije i mislim da treba da pogledaju unutra, a ne spolja - rekao je Blinken komentarišući izjavu Ministarstva spoljnih poslova Rusije kojim se zahteva da američki Stejt department i američka ambasada u Moskvi prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije.  

Državni sekretar je rekao da je „duboko zabrinut zbog brutalnog suzbijanja“ protesta u Rusiji, kao i zbog hapšenja demonstranata širom zemlje.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku Sjedinjene Američke Države, pored situacije sa Navaljnim, razmatraju varijante za reagovanje na druge „postupke Rusije koje izazivaju zabrinutost“.

U nedelju je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo da američki Stejt department i američka ambasada u Moskvi prestanu da se mešaju u unutrašnje poslove zemlje.  

U mnogim ruskim gradovima 31. januara održani su neodobreni skupovi podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom. U Moskvi je, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na protestu učestvovalo oko dve hiljade ljudi. Nedelju dana ranije, 23. januara, takođe su održani neodobreni skupovi u ruskim gradovima, koji su se pretvorili u sukobe sa policijom, hapšenja prekršilaca i pokretanje krivičnih postupaka.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)