KOGA JE TRAMP JUČE POMILOVAO: Od Benona do poznatih repera, izostala dva najvažnija imena

Novosti online

20. 01. 2021. u 08:11

КОГА ЈЕ ТРАМП ЈУЧЕ ПОМИЛОВАО: Од Бенона до познатих репера, изостала два најважнија имена

AP foto

AMERIČKI predsednik Donald Tramp pomilovao je bivšeg savetnika Bele kuće Stiva Benona u okviru grupe pomilovanja poslednjeg dana na dužnosti.

Očekuje se da Tramp neće pomilovati sebe, članove porodice i svog privatnog advokata Rudija Đulijanija koji je predvodio kampanju o izbornoj prevari na predsedničkim izborima 3. novembra, prenose američki mediji.

Benon je bio važan savetnik i odigrao je ključnu ulogu u Trampovoj predsedničkoj kampanji 2016. godine, a prošle godine je optužen da je prevario donatore onlajn kampanje "Gradimo zid" koja je sakupila 25 miliona dolara.

Tramp je suprotno savetima zvaničnika Bele kuće pomilovao Benona s kojim je obnovio odnos dok je tražio podršku za svoje tvrdnje o izbornoj prevari.

Benon tvrdi da nije kriv, a prema rečima bivšeg tužioca Denijela Alonsa još uvek može da bude optužen pred sudom u NJujorku.

Tramp je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lila Vejna i Kodaka Bleka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja, kao i bivšeg gradonačelnika Detroita Kvamea Kilpatrika koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Lil Vejn je decembru priznao krivicu za ilegalno posedovanje napunjenog, zlatom optočenog pištolja i pretila mu je kazna od deset godina zatvora.

Ipak, Tramp nije pomilovao DŽulijana Asanža i Edvarda Snoudena, iako su mnogi očekivali da to bude poslednji (ispravni) čin njegove vladavine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)