NOVI POTEZ VAŠINGTONA: Amerika uvela sankcije brodu koji gradi „Severni tok 2“ i njegovom vlasniku

Novosti onlajn

19. 01. 2021. u 16:51

НОВИ ПОТЕЗ ВАШИНГТОНА: Америка увела санкције броду који гради „Северни ток 2“ и његовом власнику

Foto AP

SJEDINJENE Američke Države uvele su sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Sankcije protiv vlasnika  broda „Fortuna“, kompanije „KVT-RUS“, predviđaju zabranu izvoza, bankarske i devizne transakcije, blokiranje aktiva i imovine.

Kako se navodi, SAD su uvele sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija („CAATSA“).

Istovremeno, „Bild“ piše da se nemačka kompanija „Bilfinger SE“ povlači iz projekta „Severni tok 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strima 2 AG“, ostalo nedovršeno oko 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine njegova dva kraka od 2.460 kilometara: ostalo je 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti odobrile su polaganje cevi uz pomoć „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)