KIM SEKRETAR, GDE JE SESTRA? Partijski kongres u Pjongjangu izaziva nove nedoumice

D. D. S.

11. 01. 2021. u 23:40

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un proglašen je generalnim sekretarom vladajuće Radničke partije, kao prethodno njegovi pokojni otac i deda.

КИМ СЕКРЕТАР, ГДЕ ЈЕ СЕСТРА? Партијски конгрес у Пјонгјангу изазива нове недоумице

Foto Tanjug

Bio je to poslednji čin partijskog kongresa, prvog od 2016. godine, na kom su trasirani petogodišnji diplomatski, vojni i ekonomski ciljevi Severne Koreje.

Kim je na kongresu obećao da će armiju opremiti sofisticiranijim nuklearnim naoružanjem, obelodanio je ciljeve ekonomskog razvoja i prekomponovao partijsku nomenklaturu. Pored nove funkcije generalnog sekretara vladajuće partije, Kim je na čelu komisije za državna pitanja i vrhovni je komandant severnokorejske armije koja broji 1,2 miliona pripadnika. Analitičari smatraju da je Kim vratio staro zvanje generalnog sekretara partije kako bi dodatno učvrstio svoj režim.

VOJNI DEFILE

Južnokorejska vojska je saopštila da je detektovala informacije koje ukazuju da je u Severnoj Koreji održan novi vojni defile u čast kongresa vladajuće Radničke partije.

Vojna parada je, kako navodi generalštab južnokorejske vojske, održana na Trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, ali moguće je i da je u pitanju proba za defile.

Bilo je i iznenađenja, pa se tako ime Kimove sestre Kim Jo Džong ne nalazi na novoj listi članova Politbiroa vladajuće partije, što je pokrenulo pitanje o njenom statusu, posle višegodišnjeg snažnog političkog uticaja. Na izborima za članove Centralnog komiteta, Kim Jo Džong se pojavljuje kao članica Centralnog komiteta, ali ne i kao članica Politbiroa.

Kim Jo Džong, Foto AP

Sestra severnokorejskog lidera je 2017. godine postala druga žena koja je u patrijarhalnoj Severnoj Koreji ušla u ekskluzivni Politibiro, posle njene tetke Kim Kjong Hui. Doskora je bila druga u komandnom lancu, odmah iza brata.

- Prerano je za zaključke o njenom statusu s obzirom na to da je Kim Jo Džong i dalje članica Centralnog komiteta. Moguće je i da je preuzela druge važne državne funkcije - kaže Lim Eul-cul, profesor severnokorejskih studija na Univerzitetu u Seulu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!