STRAH JE ZAUSTAVIO GASOVOD: Amerikanci od prvog dana 2021. sankcijama nastavili rat oko "Severnog toka 2", Norvežani se povukli

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

04. 01. 2021. u 22:33

VEĆ prvih dana 2021. Amerikanci su nastavili gasni rat protiv "Gasproma" i njegovih evropskih partnera.

СТРАХ ЈЕ ЗАУСТАВИО ГАСОВОД: Американци од првог дана 2021. санкцијама наставили рат око Северног тока 2, Норвежани се повукли

Cevi spremne za prenos gasa u sistemu "Severni tok 2" / Foto AP

Zbog straha da može biti kažnjena američkim sankcijama, norveška kompanija "Det Norske Veritas" (DNV GL) neće dati sertifikat koji je neophodan za početak rada gasovoda "Severni tok 2" koji prolazi dnom Baltičkog mora. U kompaniji su objasnili da sertifikat neće izdati sve dok su na snazi američke sankcije.

Prvog januara Senat SAD je je izglasao projekat širenja sankcija protiv kompanija koje učestvuju u gradnji gasovoda "Severni tok 2".

Sa druge strane, eksperti kažu da to ipak nije bezizlazna situacija jer "Gasprom" može da angažuje neku drugu kompaniju da obavi proceduru sertifikacije "Severnog toka 2".

Potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak je uveren da će "Severni tok 2" biti završen bez obzira na američke sankcije kojima Vašington preti onima koji na bilo koji način sarađuju na gradnji tog gasovoda. Evropske zemlje i kompanije podržavaju "Severni tok 2" jer vide u njemu svoje interese. Aleksander Novak, koji je inače bivši ministar energije Rusije, smatra da se američke sankcije uvode zbog politike protekcionizma, odnosno štićenja i forsiranja američkih ekonomskih interesa.

- Amerikanci forsiraju prodaju svog tečnog gasa na evropsko tržište, ali u EU razumeju da im je mnogo isplativije da kupuju jeftiniji ruski gas - objasnio je Novak.

Igor Juškov, vodeći analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti Rusije, smatra da EU i Rusija mogu da nađu rešenje koje će im omogućiti puštanje u rad gasovoda. Primera radi, za izdavanje sertifikata se može angažovati i ruska kompanija.

I dok u američkoj administraciji i dalje smatraju da projekat "Severni tok 2" nema nikakvih šansi da počne sa radom, predsednik Rusije Vladimir Putin je u decembru izjavio da će "Severni tok 2" sigurno biti izgrađen i pušten u rad.

AMERIČKI GAS STIGAO DO KRKA

OD prvog januara ove godine Hrvatska je počela da koristi terminal za američki tečni gas, koji se nalazi na Krku, saopštila je kompanija "LNG Hrvatska". Hrvatska je do sada kupovala za svoje potrebe oko 2,9 milijardi kubika gasa, uglavnom od "Gasproma". U Zagrebu su planirali da Krk bude skladište za gas koji bi se transportovao kasnije u centralnu i istočnu Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega