DŽORDŽIJA PRESUDNA ZA SENAT! Drugi krug izbora u državi na jugoistoku SAD 5. januara odlučuje ko će da kontroliše gornji dom Kongresa

Dubravka Savić

02. 01. 2021. u 23:28

U trenucima dok se novi saziv 117. Kongresa SAD spremao da položi zakletvu, u američkoj državi Džordžiji u finiš je ulazila žestoka trka u drugom krugu izbora za preostale dve još nerešene senatorske fotelje, koje će odlučiti da li će kontrolu Senata zadržati republikanci, ili će je preuzeti demokrate.

ЏОРЏИЈА ПРЕСУДНА ЗА СЕНАТ! Други круг избора у држави на југоистоку САД 5.  јануара одлучује ко ће да контролише горњи дом Конгреса

Foto Tanjug-AP

Zalog je toliko visok, a atmosfera tako usijana, da se ovaj izborni dan u Džordžiji poredi sa američkim predsedničkim izborima. O tome su svedočili i milioni dolara za kampanju koji su se, paralelno sa milionima ranih glasova birača, slivali u Džordžiji.

U okolnostima kada aktuelni, republikanski šef Bele kuće Donald Tramp ni uoči inauguracije 20. januara ne priznaje pobedu demokratskom nasledniku Džozefu Bajdenu, tvrdeći da su izbori pokradeni, oba rivala jurišaju na Džordžiju. Iako republikanci trenutno, sa osvojenih 50 mesta, naspram 48 koja drže demokrate, kontrolišu Senat, ishod trke u Džordžiji za preostale dve fotelje mogao bi da preokrene odnos snaga u tom domu Kongresa.

Ako republikanci osvoje jedno ili oba mesta u Džordžiji, utvrdiće većinu u Senatu u naredne dve godine. Ako oba mesta osvoje demokrate, imaće, podjednako mesta kao i republikanci, 50 mesta u Senatu, ali će ipak imati kontrolu ovog doma američkog Kongresa. To će im obezbediti dodatni, "zlatni" glas koji pripada potpredsedniku SAD, a u ovom slučaju to je demokratska Bajdenova "desna ruka" - Kamala Haris.

Za Bajdena bi to značilo da su mu politička vrata odlučivanja u Vašingtonu otvorena, jer bi, osim Bele kuće "držao" i oba doma Kongresa. Ali ako republikanci na izborima u Džordžiji potvrde kontrolu Senata, uprkos tome što demokrate tesnom većinom "drže" Predstavnički dom, izvesno je da bi Bajdenova administracija, kao i u vreme kada je bio potpredsednik Baraka Obame, bila osuđena na duge pregovore s republikancima o ključnim pitanjima poreza, imigracije, zdravstvene zaštite, imenovanja visokih zvaničnika SAD... Glasači u Džordžiji odlučuju koja će partija voditi senatske odbore, pisati zakone, kontrolisati novac poreskih obveznika.

U Džordžiji trenutno senatorska mesta drže republikanci Dejvid Perdju i Keli Lofler. Oni su se već, u dve odvojene trke, 3. novembra, takmičili sa demokratama Džonom Osofom i Keli Lofler, ali niko nije uspeo da osvoji 50 odsto glasova u Džordžiji, neophodnih za pobedu na izborima za Senat. Vodili su, u jednoj trci republikanac Perdju, u drugoj demokrata Vornok, ali pošto nijedan nije dobio 50 odsto glasova, kandidati se ponovo suočavaju u utorak, u drugom krugu.

Republikanac Perdju se 5. januara takmiči sa demokratom Džonom Osofom, istraživačkim novinarom koji je, inače, već izgubio od Perdjua 2015. godine. Bogata konzervativka Keli Lofler, koja je u Senatu 2020. godine zamenila, zbog bolesti penzionisanog senatora Džonija Ajzaksona, takmičiće se da potvrdi svoje mesto u trci sa demokratom Rafaelom Varnokom, pastorom baptističke crkve u Atlanti.

Republikanci su kampanju vodili tvrdnjama da se bore protiv prodora socijalizma u Kongres, a demokrate uveravanjima da će se, bez njihove senatske većine, na udaru naći zakoni o pomoći tokom pandemije kovida 19 i zdravstvena zaštita za Amerikance. Kao potpora uveravanjima, oko pola milijarde dolara slilo se u izborne kampanje u Džordžiji.

Glasači su za učešće na izborima morali da se registruju do 7. decembra. Prevremeno glasanje zaključeno je 31. decembra, a registrovani birači mogli su da glasaju i poštom.

PONOVO TESNA TRKA

Predviđanja pobednika u Džordžiji posle onoga što se dogodilo na predsedničkim izborima u SAD sada su prepuna ograda. Uglavnom se govori da je trka "tesna", i da o tome svedoči i vrlo mala prednost Bajdena nad Trampom na predsedničkim izborima u Džordžiji, zbog čega i dan-danas republikanac tvrdi da mu je demokrata ukrao pobedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest