KINA SPREMA ODMAZDU: Britanci ih provociraju, crvena linija je povučena - Peking će se osvetiti zbog "Kraljice Elizabete"

SRNA

02. 01. 2021. u 16:11

PEKING je najavio odmazdu zbog moguće misije britanskog nosača aviona u Južnokineskom moru.

КИНА СПРЕМА ОДМАЗДУ: Британци их провоцирају, црвена линија је повучена - Пекинг ће се осветити због Краљице Елизабете

Foto: Depositphotos

Portparol kineskog Ministarstva odbrane Tan Kefei upozorio je zapadne sile da ne šalju ratne brodove u Južnokinesko more, ističući da će se Peking osvetiti.

- Kineska strana smatra da Južnokinesko more ne treba da bude more rivaliteta velikih sila kojim će dominirati oružje i ratni brodovi, rekao je danas Tan na konferenciji za novinare.

On je naveo da "pravi izvor militarizacije" u toj oblasti dolazi iz zemalja "van tog regiona koje šalju ratne brodove hiljadama kilometara od kuće samo da pokažu silu".

Portparol je istakao da će kineska vojska preduzeti sve neophodne mere u cilju zaštite svog suvereniteta, bezbednosti i interesa, kao i mira i stabilnosti u Južnokineskom moru. On je rekao da su vojno jačanje i razvoj Kine oduvijek doprinosili globalnim naporima za mir, te izrazio nadu da će "različite strane ispraviti svoje predrasude i racionalno posmatrati Kinu i njen vojni razvoj".

Britanski najnoviji nosač aviona "HMS kraljica Elizabeta" biće raspoređen u Južnokineskom moru narednih meseci što će biti prva operativna misija ovog broda.

U februaru 2019. godine tadašnji ministar odbrane Gevin Vilijamson potvrdio je da će prva operativna misije nosača aviona "Kraljica Elizabeta" biti u Južnokineskom moru, što treba da potvrdi Britaniju kao globalnu silu.

Prošle godine objavljeno je da će se ovaj nosač aviona i njegova udarna grupa udružiti početkom ove godine sa jedinicama američke i japanske vojske nedaleko od japanskih ostrva Rjukju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Goran

02.01.2021. 17:39

Potopite Elizabetu i problem rešen. Lično mislim da Engleska posle tog čina ne može ništa jer svaka naredna akcija će im se dodatno odbiti o glavu kako na terenu tako i u samoj engleskoj. Na kraju ako su ludi da se kače sa nacijom koja ih može progutati i to za užinu ne ručak...

nsrrd

02.01.2021. 17:40

Kina je vrlo alava na tom području. Pogledajte mapu (tzv U oblik) gde se jasno vidi da Kina pretenduje na celo tzv Južno Kinesko more i čak su "granicu" povukli nekoliko kilometara od obala Filipina, Vijetnama i drugih zemalja. Prisvajaju Spratli ostrva koja su 2000 km daleko do njihove obale, a par desetina km od Filipina. Počinju da se ponašaju kao i US. Ništa čudno, sve velike zemlje se ponašaju na sličan način ikako hoće, a male se ponašaju kako moraju.