REPUBLIKANCI MU OKREĆU LEĐA? Senat SAD zaseda prvog dana nove godine - da poništi Trampov veto!

Tanjug

01. 01. 2021. u 20:08

AMERIČKI Senat zaseda prvog dana nove godine, što nije uobičajeno za praznični dan, jer su republikanci - stranka predsednika Donalda Trampa, preduzeli korake da ponište veto koji je stavio na veliki zakonski paket o nacionalnoj odbrani.

РЕПУБЛИКАНЦИ МУ ОКРЕЋУ ЛЕЂА? Сенат САД заседа првог дана нове године - да поништи Трампов вето!

Foto: AP Photo/Evan Vucci

To će biti prvo značajno razdvajanje republikanaca od Trampa, dvadeset dana pre nego što napusti položaj.

Članovi Kongresa iz republikanske stranke obično su stajali uz predsednika za vreme njegove burne četiri godine u Beloj kući.

Od kada nije uspeo da osvoji drugi mandat, Tramp ih je oštro kritikovao što nisu u potpunosti podržali njegove nepotvrđene navode o izbornim prevarama, kao i zato što su odbacili njegov zahtev da izglasaju veću novčanu pomoć pogođenima Kovidom-19, i iskazali spremnost da ponište njegov veto na zakon o odbrani.

Senat, u kome republikanci imaju većinu, sastao se u podne da bi glasao o Zakonu o nacionaloj odbrani, u iznosu od 740 milijardi dolara, koji je Tramp odbio da potpiše zato što se njime ne ukidaju određene pravne zaštite za tehnološke kompanije, prenosi Glas Amerike.

Senatori će održati dva proceduralna glasanja da bi se poništio Trampov veto, nakon što ga je Predstavnički dom, sa demokratskom većinom, poništio u ponedeljak. Ako bude dovoljno glasova za ukidanje veta, Senat će održati drugo proceduralno glasanje i konačno usvojiti zakon u subotu.

Demokrate su, u neuobičajenom slaganju sa Trampom, pozdravile njegov zahtev da novčana pomoć iznosi 2.000 dolara, žele da iskoriste zakon o nacionalnoj odbrani da bi izdejstvovali brzo glasanje o zakonskom predlogu koji bi Amerikancima doneo veći ček od onoga na 600 dolara koji je već odobren. Neki republikanci takođe podržavaju veću novčanu pomoć.

Međutim, vođa republikanaca u Senatu, Mič Mekonel, je blokirao te pokušaje pošto je pitanje većih novčanih isplata pridodao drugom zakonskom predlogu, koji sadrži odredbe o društvenim medijima i izborima koje će demokrate sigurno odbaciti, a ostaje malo vremena za manevarski prostor pre nego što novi sastav Kongresa položi zakletevu u nedelju.

Tramp, koji se vratio u Vašington u četvrtak iz svog privatnog kluba na Floridi, pojačao je pritisak na republikance i kritikovao stranačke lidere što ga nisu podržali u slučaju ta dva zakona.

"Slabo i umorno republikansko “rukovodstvo” će dozvoliti da se usvoji loš zakon o odbrani”, rekao je odlazeći predsednik u seriji tvitova protekle nedelje. “Ako republikanci ne žele da budu potpuno poraženi, treba da hitno usvoje predlog o isplati 2.000 dolara".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MINISTARSTVO ZDRAVLJA U GAZI: Broj poginulih premašio 34.000