KO SE SPREMA ZA VRLO HLADAN RAT? Rusija ponovo otvorila laboratoriju iz sovjetske ere koja razvija oružja za ledeni arktički sukob

Novosti onlajn/M.S.

24. 12. 2020. u 19:49

U RUSIJI je ponovo otvoreno specijalno istraživačko postrojenje sa zadatkom da testira oružje koje može da izdrži temperature smrzavanja i surove vremenske uslove na krajevima sveta.

КО СЕ СПРЕМА ЗА ВРЛО ХЛАДАН РАТ? Русија поново отворила лабораторију из совјетске ере која развија оружја за ледени арктички сукоб

Foto: Prinscreen/Jutjub/New Update Defence

Centralni naučno-istraživački institut za precizno mašinsko inženjerstvo, sa sedištem u neposrednoj blizini Moskve, objavio je u četvrtak da je laboratorija dobila državnu sertifikaciju i da će uskoro započeti ispitivanje.

Ovaj institut osnovan je još u vreme Sovjetskog Saveza, međutim, vremenom je propao, pa je njegova oprema iz toga vremena zamenjena i obnovljena, piše "Raša tudej".

U saopštenju za štampu, šef naučnog i tehničkog centra Instituta rekao je da je "sertifikacija poslednji korak ka obnavljanju ovog jedinstvenog tehnološkog dostignuća koje je izgubljeno nakon pada SSSR-a".

On je takođe istakao da će poligon započeti istraživanja na velikom broju oružja, uključujući puške, specijalno izrađene bacače granata i topove malog kalibra koji mogu biti efikasni i na „ekstremnim temperaturama“ i do minus 60 stepeni.

Uslovi u Institutu su projektovani tako da oponašaju okruženja poput Arktika, ali sa potencijalom da se stvori ambijent i drugih potencijalnih ratišta. Testovi kojima se utvrđuje da li oružje može da izdrži i tropske klime izvodiće se u kombinovanoj komori za toplotu i kišu, dok komora za prašinu oponaša pritiske koje pustinjski uslovi vrše na mehanizme za pucanje.

Arktik je predstavljen kao potencijalna tačka vojnih sukoba, jer Rusija, SAD, Velika Britanija, Kanada i Kina izvode vežbe u tom regionu i rade na usavršavanju svojih sposobnosti za sukob na ekstremno hladnom vremenu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

RUSIJA ODUŠEVLJENA SRBIMA: Ono što su navijači reprezentacije Srbije uradili na Svetskom prvenstvu raspametilo Ruse