PROMENE OD PONEDELJKA: Grčka uvodi izmene nekih mera protiv virusa tokom praznika, ali policijski čas ostaje!

Tanjug

12. 12. 2020. u 00:49

VLASTI Grčke saopštile su da će od ponedeljka knjižarama i frizerskim salonima biti ponovo dozvoljeno da rade, dok će ostale maloprodajne prodavnice, restorani, kafići, barovi i objekti za zabavu ostati zatvoreni tokom božićnih praznika. Policijski čas koji je trenutno na snazi, od sutra će počinjati sat vremena kasnije, sve do 7. januara, prenosi AP.

ПРОМЕНЕ ОД ПОНЕДЕЉКА: Грчка уводи измене неких мера против вируса током празника, али полицијски час остаје!

Foto: EPA

Portparol grčke vlade Stelios Pecas je danas rekao je broj novozaraženih i dalje visok, a pritisak na zdravstveni sistem znatan, uprkos merama karantina koje su na snazi već pet nedelja.

Pecas je rekao da će policijski čas, koji trenutno važi u vremenu od devet sati uveče do pet sati ujutru, od sutra počinjati od 22 sata, sve do 7. januara. Vlasti ne nameravaju da menjaju ovu odluku za Božić i Novu godinu, istakao je Pecas.

Vlasti su takođe najavile da će od 18. decembra biti skraćen obavezan karantin za putnike koji dolaze u zemlju, s prethodno najavljenih deset dana na tri, dok će i dalje biti potreban negativan test za sve koji putuju u Grčku.

Skijališta će biti zatvorena do 7. januara, a zbog velikog porasta onlajn porudžbina bihe uveden novi sistem njihovog preuzimanja. Mušterijama će biti dozvoljeno da sami preuzmu svoje porudžbine u prodavnicama, uz priznanicu o plaćanju putem interneta, dok će u redovima ispred radnji moći da bude najviše devetoro ljudi.

Građani će kuće moći da napuštaju u određenim slučajevima, uz davanje obaveštenja vlastima. Razlozi za izlazak iz domova uključuju izvođenje ljubimaca u šetnju, posete lekarima, advokatima, apotekama, prehrambenim prodavnicama. Kršenje mera karantina dozvoljeno je i radi pružanja pomoći osobama koje ne mogu da žive samostalno, kao i razvedenim roditeljima koji žele da vide svoju decu.

Crkvama će biti dozvoljeno da budu otvorene samo na Božić i Badnje veče, uz ograničen broj vernika koji će biti određen u zavisnosti od veličine crkve.

Prema poslednjim podacima, u Grčkoj je korona virusom do sada zaraženo više od 121.000 ljudi, a preminulo je 3.370 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)