SKOVAN PLAN ZA OSVETU FAHRIZADEA? Iranski parlament iza zatvorenih vrata, posle sednice upućena pretnja neprijateljima

Tanjug

29. 11. 2020. u 12:56

СКОВАН ПЛАН ЗА ОСВЕТУ ФАХРИЗАДЕА? Ирански парламент иза затворених врата, после седнице упућена претња непријатељима

Foto: EPA

POVODOM ubistva naučnika Mohsena Fahrizadeha danas je na sednici zatvorenoj za javnost zasedao iranski parlament.

Nakon sednice, predstavnik parlamenta je je izjavio da "neprijatelji Irana moraju da zažale što su likvidirali Fahrizadeha", nuklearnog naučnika i "oca" tajnog iranskog programa nuklearnog naoružanja.

- Naši neprijatelji kriminalci zažaliće jer će se suočiti sa snažnom reakcijom - poručio je Mohamed Bakir Galibaf, predstavnik iranskog parlamenta u izjavi na državnoj televiziji

Istovremeno, uticajni, konzervativni iranski list Kajhan sugerisao je u svom današnjem broju, u rubrici "mišljenja", da bi Iran trebalo da napadne izraelski lučki grad Haifu ukoliko se utvrdi da je Izrael odgovoran za prekjučerašnje ubistvo Fahrizadeha.

Iako Kajhan nije visokotiražni iranski dnevnik, smatra se uticajnim jer je lično vrhovni verski vođa Irana ajatola Ali Hamnei postavio svog nekadašnjeg savetnika Hoesina Šarijatmadarija na mesto glavnog i odgovornog urednika.

Ovaj list se već duže vreme zalaže za agresivnu odmazdu Irana za sve napade na iranske ciljeve, ali je danas otišao jedan korak dalje, zalažući se za napad koji bi "prouzrokovao veliki broj ljudskih žrtava" i uništavanje infrastrukture u izraelskom lučkom gradu Haifi, preneo je AP.

Iranski analitičar Sadoleh Zareij ocenio je da prethodni iranski odgovori na vazdušne udare po položajima Revolucionarne garde Irana u Siriji, nisu zabrinuli Izrael, ali bi napad na Haifu, uz veliki broj ljudskih žrtava, svakako izazvao zabrinutost jer ni SAD, ni Izrael nisu spremni za rat.

On smatra da bi napad na Haifu morao biti veći od iranskog raketnog, balističkog napada na američke vojne položaje u Iraku izvedene nakon likvidacije dronom generala Revolucionarne garde Irana Kasima Solejmanija prošlog januara.

Napadima na Haifu već su pretili i Iran, i proiranski, šiitski pokret Hezbolah iz Libana, pa je tako lider Hezbolaha Hasan Nasralah nedavno predložio izvođenje napada na skladišta visoko eksplozivnog amonijum nitrata u luci Haifa, iste supstance koja je izazvala razornu eksploziju u skladištu Bejrutske luke prošlog avgusta, u kojoj je poginulo 193 ljudi, a ranjeno još 6.500.

Iz Izraela, koji se sumnjiči za sva ubistva iranskih nuklearnih naučnika u protekloj deceniji, za sada nema komentara na ubistvo Mohsena Fahrizadeha, pre dva dana nedaleko od Teherana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)