VIKAO JE DA ĆE SVE DA POBIJE: Pomahnitali Srbin pretio nožem, policajac ga ranio u samoodbrani i za to je – kažnjen!

Novosti online

22. 11. 2020. u 22:13

POLICIJA u Švajcarskoj gotovo nikad ne poteže za vatrenim oružjem prilikom intervencija i hapšenja.

ВИКАО ЈЕ ДА ЋЕ СВЕ ДА ПОБИЈЕ: Помахнитали Србин претио ножем, полицајац га ранио у самоодбрани и за то је – кажњен!

Foto: EPA

U kantonu Argau se to toliko retko događa, da su u poslednjih 20 godina policajci pucali svega deset puta. I baš se na udaru vatre našao - jedan Srbin.

Švajcarski policajci, naime, izbegavaju da koriste oružje jer se uvek nađu pod lupom interne kontrole, a neretko i na optuženičkoj klupi. Ispituje se da li je upotreba ovakve sile zaista bila neophodna. Sudija nije pristrasan, već presuđuje kao da se u sudnici nalazi bilo koji kriminalac. Tako je i mučeni policajac koji je pre 11 godina upucao pomahitalog Srbina bio osuđen za pokušaj ubistva i papreno novčano kažnjen.

Incident se dogodio maja 2009. godine, kada je policija bila prinuđena da uleti u jedan stan u Vohlenu gde je pomahnitali Srbin (30) vitlao nožem na terasi preteći da će da ubije sebe i sve oko sebe. Policiju je kobnog dana pozvala žena, koja je sa detetom od pijanog muža pobegla kod komšija.

Policija je brzo stigla na lice mesta i više od 90 minuta je pokušavala razgovorom da smiri Srbina koji je čas pretio da će da se izbode, čas da će da se baci sa terase. Na kraju, više nisu imali kud, već su morali da provale u stan kako bi ga smirili.

Čim su razvalili vrata, Srbin je krenuo sa nožem prema njima, pa je policajac u samoodbrani ispalio dva hica koja su našeg državljanina pogodila u stomak. On je hitno prebačen u bolnicu gde je operisan, a nakon toga je sa policajcem ušao u dug sudski proces.

Foto: EPA

Iako je, prema pisanju Aargauer Zeitung-a Srbin preminuo tokom sudskog procesa, policajac je nastavio da se razvlači po sudovima još godinama nakon toga. List navodi da je Srbin preminuo u aprilu 2015. godine pod okolnostima koje nemaju veze sa gore pomenutom pucnjavom, ali je sud nastavio da ganja policajca još pune četiri godine.

Na kraju je Švajcarac osuđen za pokušaj ubistva, nanošenje teških telesnih povreda, upadanje na tuđ posed, zloupotrebu službenog položaja i nemar. Iako je na kraju uspeo da izdejstvuje uslovnu kaznu zatvora, određena mu je novčana u iznosu od 48.600 švajcarskih franaka (oko 45.000 evra) zbog činjenja brojnih krivičnih dela.

U presudi je navedeno da nije dokazano da je upad u stan i upotreba vatrenog oružja bio jedini način da se obuzda srpski državljanin.

Ovaj slučaj isplivao je na videlo nakon smrtonosne policijske akcije koja se odigrala u okrugu Argauu u ponedeljak, kada je policajac upucao muškarca (68) sa pet hitaca, nakon što je ovaj pretio da će ga izbosti nožem. Nije poznato šta je prethodilo ovom tragičnom obračunu, ali su Švajcarci u šoku jer je ovo jedini smrtan ishod u poslednjih 20 godina kada je policija upotrebila vatreno oružje.

Foto: EPA

Policajac je suspendovan i protiv njega je podignuta optužnica za ubistvo.

Kako navode švajcarski mediji, u samo dva slučaja su policajci na sudu oslobođeni odgovornosti za primenu sile, dok su u ostalim osuđeni na zatvorske ili uslovne i novčane kazne.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

ŠOLC POSLE NAPADA NA IRAN: Pozivam na deeskalaciju sukoba u regionu Bliskog istoka