KADA POČINJE MASOVNA VAKCINACIJA "SPUTNJIKOM"? Ruse muče proizvodni kapaciteti, evo koliko će se doza proizvoditi

Branko Vlahović (Moskva)

12. 11. 2020. u 15:13

MASOVNA vakcinacija stanovništva Rusije počeće prvih meseci iduće godine, kada se cepivo "Sputnik" počne proizvoditi u pet do šest miliona doza mesečno, izjavio je rukovodilac Naučnog centra "N.F.Gamaleja" dr. Aleksandar Ginzburg.

КАДА ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА СПУТЊИКОМ? Русе муче производни капацитети, ево колико ће се доза производити

Foto

On je objasnio da su u toku postregisraciona istraživanja te vakcine.

Spomenuta vakcina će biti dostupna za sve građane tek kad se ona počne proizvodtiu velikim serijama tj. više od pet miliona doza mesečno. Sada se prednost daje lekarima i medicinskom osoblju koje radi u bolnicama sa obolelim od korone, zatim prosvetnim radnicima, vojsci, policiji. Važno je znati da se vakcinacija obavlja na dobrovoljnoj bazi, objasnio je Ginzburg na tribini Jevrejskog poslovnog kluba u Moskvi.

Dr. Aleksandar Ginzuburg kaže da će vakcinacija u Rusiji trajati oko godinu dana. On očekuje da će u tom periodu svi koji žele moći da se cepe protiv korone.

Potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova je kazala da će se proizvodnja od šest milion doza dostići u aprilu 2021 godine. Do kraja ove godine biće proizvedeno oko dva miliona doza ruske vakcine "Sputnik".

Kad se sve to zna jasno je što Rusija ne može da strancima prodaje veće količine "Sputnika", već nudi tehnologiju da oni sami proizvode. Da to nije jednostavno dokaz je da će za veliku Argentinu rusku vakcinu proizvoditi u Indiji, Kini i Koreji.To je potvrdio Kiril Dmitrijev rukovodioc ruskog Fonda za investicije koji je finansirao pravljenje vakcine. Argentina želi da kupi 25 miliona doza vakcine "Sputnik".

U naučnom centru "Gamaleja" tvrde da su dosadašnja ispitivanja pokazala da je vakcina efikasna u više od 90 posto slučajeva. Ona se daje u dva navrata.Posle prve "runde" čeka se tri nedelje i dobija se druga komponenta vakcine "Sputnik".

Većina od 40 hiljada dobrovoljaca koja će u toku istraživanja dobiti vakcinu "Sputnik" je u Moskvi da bi ih se lakše moglo pratiti. Ginzburg objašnjava da će se postregistraviona ispitivanja završiti u maju ili junu iduće godine.

Planirano je da se do kraja godine vakciniše oko milion i po građana Rusije.

Na često postavljanjo pitanje građana i novinara hoće li se u Rusiji moći vakcinisati cepivom koje proizvedu na Zapadu odgovorio je ministar zdravlja Mihail Muraško. On je kazao da se do sada američka kompanija "Fajzer" koja je takođe napravila vakcinu nije obraćala u Moskvi da želi da je registruje .

- O planovima "Fajzera" što se tiče ruskog tržišta ja ništa ne znam pa i ne mogu reći žele li oni da je ponude građanima Rusije objasnio je Muraško.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)