GLAVOBOLJA, GROZNICA I SVRAB: Ove siptome su osetili ljudi koji su primili Fajzerovu vakcinu protiv korone (VIDEO)

Novosti online

11. 11. 2020. u 22:44

PRE nekoliko dana stigle su vesti da je Fajzerova vakcina protiv korona virusa spremna i efikasna 90 odsto.

ГЛАВОБОЉА, ГРОЗНИЦА И СВРАБ: Ове сиптоме су осетили људи који су примили Фајзерову вакцину против короне (ВИДЕО)

KP.RU

To je mnogima dalo nadu da će se svet uskoro vratiti u normalu.

Da bi saznali koliko je vakcina zapravo uspešna, 43.500 dobrovoljaca iz celog sveta prijavilo se za test.

I dok neki od lekova nisu izazvali nikakve neželjene efekte, drugi su imali simptome slične gripu, ali i "ozbiljnije" neželjene efekte.

- Prva doza je bila kao da sam imao snažan mamurluk. Neki od nas su imali glavobolju, groznicu i bolove u mišićima, baš kao i nakon vakcine protiv gripa - Amerikanac Glen Dešilds (44) opisao je ovako osećaj nakon primanja vakcine.

Volonterka Keri iz Misurija (45), koja se predstavila samo kao publicista, kaže da je prošlog meseca primila drugu dozu vakcine.

Upitana zašto je odgovorila na ovaj eksperiment, Keri kaže da oseća da je to bila njena građanska dužnost. Nakon što je videla vesti o napretku u razvoju vakcina, kaže da veruje da je pomogla drugim zaraženim ljudima.

Navodi da je posle druge doze osetila glavobolju, temperaturu, ali i svrab po celom telu. Kaže da su neželjeni efekti slični onima koje je osetila nakon prve vakcinacije, ali su nakon druge vakcinacije postale intenzivnije.

Neki ispitanici su tokom kliničkog ispitivanja vakcine dobili placebo, a ne pravu vakcinu. Tako su tečnost dobili bez vakcine.

Brajan (42), inženjer iz američke države Džordžija, misli da je jedan od pacijenata koji nije primio vakcinu jer nije osetio nikakvu reakciju. Kaže da njegov imunološki sistem nije reagovao nakon što je primio dve doze. Pored toga, naknadno je dobio korona virus i, srećom, uspešno i brzo se oporavio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest