DA LI NAM PRETI TREĆI SVETSKI RAT? Upozorenje češke obaveštajne službe - "Globalni sukob je trenutno u prvoj fazi"

Novosti onlajn

11. 11. 2020. u 14:29

SVETU preti novi svetski rat, navodi se u izveštaju češke vojne obaveštajne službe za 2019. objavljenom na internet stranici službe.

ДА ЛИ НАМ ПРЕТИ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ? Упозорење чешке обавештајне службе -  Глобални сукоб је тренутно у првој фази

Foto: Depositphotos

Prema analitičarima, globalni sukob je trenutno „u prvoj fazi“.

- Formiraju se pogledi onih koji mogu i žele da aktivno učestvuju u tome, postepeno se određuju tehnološki alati pomoću kojih bi moglo da se upravlja - navodi se u dokumentu.

Autori izveštaja kao mogući uzrok sukoba navode rivalstvo između Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine.

U dokumentu se takođe stavlja akcenat na pad značaja međunarodnog prava. Ne navodi se miroljubiv dijalog kao način za rešavanje novih protivrečnosti, a svetski poredak se dovodi u pitanje. Osim toga, manipulacija javnosti doprinosi rastu napetosti, smatraju analitičari.

Ranije je „Nešenal interest“ procenio šanse Rusije i NATO-a u potencijalnom ratu. List se poziva na mišljenje stručnjaka i navodi da bi u dugotrajnim borbenim dejstvima prednost imao Severnoatlantski savez. Istovremeno, NATO će se naći u strašnoj situaciji ako Rusija odluči da organizuje ofanzivu na baltičke zemlje, Alijansa u ovom slučaju neće moći da se usprotivi Moskvi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (11)

Stevan

11.11.2020. 16:01

Čim Bajdena obore sudovi za izbornu krađu, kreću nemiri i haos u celom Soroševskom svetu, odnosno svugde gde su pustili sa uspehom priču o kovidu 19, voleo bih da nisam u pravu.

Dragan

11.11.2020. 17:41

@Stevan - Nisi u pravu! Idi do prve kovid bolnice da volontiras 24 sata i biće ti sve jasno. A za nemire, tu mogu da ti progledam kroz prste...

Joksa

11.11.2020. 16:16

"Ranije je „Nešenal interest“ procenio šanse Rusije i NATO-a u potencijalnom ratu. List se poziva na mišljenje stručnjaka i navodi da bi u dugotrajnim borbenim dejstvima prednost imao Severnoatlantski savez." - Kakva dugotrajna vojna dejstva? Putin je rekao da ce u slucaju napada NATO na Rusiju ispaliti sve odjednom ne samo na Ameriku vec i sve NATO zemlje koje ucestvuju protiv Rusije. Nikome nije u interesu da dugotrajnu ratuje vise.

Denis

11.11.2020. 16:16

Koji dugotrajni uspeh ? Rusija može da mobiliše milione muškaraca dok zapad ima samo profesionalnu vojsku uz to multinacionalnu i nemaju svi nameru da ginu za Soroša na istočnom frontu. A kako bi zamenili izgubljene vojnike ? Zapošljavanjem teško, većina ne želi posao u kome je predviđena smrt u roku od par nedelja, a koja to zemlja osim možda Poljske i Baltičkih država može da preživi politički, opštu mobilizaciju radi rata sa Rusijom ?

Nebojša

11.11.2020. 17:21

Za neupucene, usnile, Treci svetski rat je poceo 24.03.1999, a ovo je samo njegova zavrsna faza koja ce biti gotova do 2025.godine. Za neupucene ni Drugi svetski rat nije javljeno da je poceo 01.09.1939 nego je to kasnije proglaseno, nije ni upad Hitlera u Cehoslovacku jer su Britanci tome kumovali i aminovali. Sve sto NATO radi, radi na pripremama za Rusiju i na njenim granicama je. Samo slep ne vidi. Rat ce se zavrsiti brisanjem Nemacke sa lica zemlje a zavrna proslava ce biti u Beloj kuci gde ce domacini na prijemu biti Putin i Si Djin Ping.

Vladimir ali ne Putin

11.11.2020. 18:59

@Nebojša - Rusi će ostati bez saveznika jer su se pokazali na delu. Ovaj ima ugovor sa Jermenima o OBKD i ipak staje na stranu Azera. A veliki car Nikolaj nije imao nikav ugovor sa Srbijom pa je ipak zbog iste ušao u svetski rat. E tako se baćo stiču saveznici. Ne prodaju se za šaku dolara vekovni prijatelji.

Nebojša

11.11.2020. 17:52

Češki obaveštajci nisi neuki početnici. U vreme postojanja SSSR-a, vojno i obaveštajno rukovodstvo je školovano u Moskvi. Inače je poznato da su Rusi vrhunski obaveštajci, ako izuzmemo Vatikan.

Pera

11.11.2020. 18:59

Samo da podsetim na baba Vangino proročanstvo: na Putina će sledeće godine izvršiti atentat, ali će preživeti, a onda će predsednik Amerike umreti. Javljaju da je pobedio Bajden, a demokrate su vrlo "miroljubive" osobe naročito prema Rusiji. Pametnom dosta

Svetabas

11.11.2020. 22:12

Duboko. Iskreno I preduboko, verujem u mir, spokoj. Rad I red. Svu moju decu sam ucio da je ljubav I postovanje vrhunska vrednost, a porodica osnov svega. Razumeti I ceniti je pocetni odnos prema svakome. Ne dajte se, ljudi moji, podstaviti ovakvim nakaradnim pricama pa da komentarisete. Pogledajte u Sebe. Videcete beskrajnu dobrotu. Pocnimo od toga. Misli sebi, cini drugima...I nema kraja dobrome. Ignorisimo glupave pokusaje da nas predstave losima. Jer, nismo!