ĐACI NAPALI POLICIJU ZBOG KORONE: Srednjoškolci nezadovoljni oštrim merama bacali zapaljive bombe i prevrtali automobile (VIDEO)

Goran Čvorović - Specijalni dopisnik iz Pariza

09. 11. 2020. u 17:35

NEZADOVOLjNI nedovoljnim sanitarnim protokolom, deo srednjoškolaca iz liceja "Mirej Grene" u Kompijenju, stotinak kilometara severno od Pariza, napali su policajce i vatrogasce kamenicama i drugim priručnim materijalom.

ЂАЦИ НАПАЛИ ПОЛИЦИЈУ ЗБОГ КОРОНЕ: Средњошколци незадовољни оштрим мерама бацали запаљиве бомбе и превртали аутомобиле (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Društvenim mrežama i medijskim prostorom kruže snimci u kome besni đaci pred očima nemoćne patrole razbijaju i pokušavaju da prevrnu jedan policijski automobil.

Istovremeno, teže je, u ruku, lansirnom rampom za vatromet, povređen vatrogasac iz ekipe koja je došla da ugasi zapaljene kante i palete ispred liceja. Četvoro izgrednika je uhapšeno posle izazivanja materijalne štete.

Nezvanično se navodi da su se đaci pobunili zbog nedovoljnih mera zaštite usled epidemije korona virusa. Francuske vlasti inisistiraju na tome da deca normalno idu u školu usred opšteg karantina. Pod pritiskom javnosti, dodatno je odlučeno da srednjoškolci mogu fizički da pohađaju samo 50 odsto nastave, tamo gde je to moguće. Učitelji starijih razreda osnovnih škola nisu zadovoljni, žele isto, pa su svi zajedno za danas (utorak) najavili veliki nacionalni štrajk.

Neki političari, međutim, smatraju da ova pobuna đaka u Kompjenju nema veze sa koronom. Iz nadležnog rektorata u Amjenu su poručili da su najnoviji incidenti rezultat klime nasilja. Pre nekoliko dana došlo je do pobune u jednom obližnjem kvartu zbog trgovine drogom.

U svakom slučaju, ovo je još jedan od eklatantnih primera u kojima policijce u Francuskoj napadaju tokom vršenja dužnosti i koji pokazuju stanje u francuskom društvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati