RUSKI LEKAR OTKRIO NOVI SIMPTOM KORONE: Javlja se kod mnogih pacijenata, može rezultirati trajnim posledicama

Novosti online

07. 11. 2020. u 11:16

INFEKCIJA korona virusom može dovesti do brojnih komplikacija koje pogađaju nervni sistem, creva, bubrege i druge organe.

РУСКИ ЛЕКАР ОТКРИО НОВИ СИМПТОМ КОРОНЕ: Јавља се код многих пацијената, може резултирати трајним последицама

Foto: Depositphotos

Ruski pulmolog Sergej Purjašev rekao je da je uočio jedan čest simptom kovida koji se javlja kod mnogih njegovih pacijenata - problemi sa sluhom. Kod prvih znakova neuritisa moraju se uzimati jaki antiimflamatorni lekovi, objasnio je lekar.

- Oštećenje sluha povezano je sa neuritisom slušnog nerva. U početku se manifestuje bukom u ušima, a kasnije može doći do pareze i paralize slušnog nerva, pa osoba može izgubiti sluh - primetio je Purjašev.

Njegov kolega Sergej Voznesenski, vanredni profesor na katedri za infektivne bolesti Univerziteta RUDN, slaže se takođe sa tim da problemi sa sluhom mogu biti važan simptom, ali i komplikacija.

Ranije je grupa naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu istakla da oštećenje sluha može ukazivati na infekciju. Na primer, mnogi pacijenti oboleli od kovida žalili su se na zujanje u ušima bez ikakvog spoljnog stimulansa. Osim toga, kod težih slučajeva korone ovaj simptom pretvorio se u kompletan gubitak sluha.

S tim u vezi, ruski lekari pozivaju svoje kolege da obrate pažnju na sve promene u sluhu pacijenta i preuzmu sve preventivne mere tokom lečenja i postavljanja dijagnoze.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije