LUKAŠENKO: Garantujem nove izbore, kada građani donesu takvu odluku

Novosti online

06. 11. 2020. u 17:43

ЛУКАШЕНКО: Гарантујем нове изборе, када грађани донесу такву одлуку

Foto RIA.RU

PREDSEDNIK Belorusije kaže da garantuje održavanje novih izbora u zemlji onda kada građani donesu takvu odluku.

- Aktuelno pitanje. Neki traže od nas nove izbore. Garantujem nove izbore onda kada donesete takvu odluku, garantujem - rekao je Lukašenko.

Kako je rekao - Nemci su se juče zabrinuli zbog situacije u Belorusiji, čak su i u parlamentu doneli odluku koja se tiče nas, Belorusa.

- Prvo vi vidite kako je kod vas. Kako je u Poljskoj, ona je bliže. I što je najvažnije – da li će oni tražiti od Amerikanaca da sprovedu nove, ponovljene izbore. Evo, baš da vidim kako će Nemci tražiti od Amerikanaca da sprovedu nove izbore - rekao je Lukašenko.

Izvestilac OEBS Volfgang Benedek je juče predstavio izveštaj u kojem se govori o kršenju ljudskih prava a u vezi s predsedničkim izborima u Belorusiji. OEBS je sugerisao beloruskim vlastima da ponište rezultate izbora i organizuju nove uz poštovanje međunarodnih standarda.

Beloruske diplomate su uzvratile da izveštaj nije zasnovan na dokazima, da ne predstavlja sveobuhvatnu analizu i da Minsk neće prihvatiti zaključke i preporuke.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Ranije danas Evropska unija uvela je novi paket sankcija protiv Lukašenka i još 14 beloruskih zvaničnika.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)