PRODAT KONCERN KALAŠNJIKOV: Čuvenog proizvođača oružja kupio bivši zamenik ministra saobraćaja

Tanjug

06. 11. 2020. u 13:09

ПРОДАТ КОНЦЕРН КАЛАШЊИКОВ: Чувеног произвођача оружја купио бивши заменик министра саобраћаја

Foto: printskrin Jutjub

BIVŠI zamenik ruskog ministra saobraćaja Alan Lušnjikov postao je novi većinski vlasnik jednog od vodećih proizvođača oružja u Ruskoj Federaciji - koncerna Kalašnjikov.

Lušnjikov je, kako piše Komersant, preuzeo kompaniju TKH-Invest LLC koja kontroliše 75 odsto minus jednu deonicu kompanije, dok preostalih 25 odsto plus jednu deonicu poseduje državni holding Rosteh.

Rosteh je medijima potvrdio dogovor s Lušnjikovim, ističući da ne nameravaju da smanje svoj udeo, jer je Kalašnjikov strateška državna imovina.

Lušnjikov je potvrdio da je preuzeo koncern i rekao da Kalašnjikov ne proizvodi samo malokalibarsko naoružanje, već razvija nove tehnologije, uključujući proizvodnju bespilotnog oružja, visoko precizne rakete...

On je istakao da je rusko oružje visokokonkurentno i da se traži na stranim tržištima i najavio da planira da razvije smer civilnih proizvoda, uključujući proizvodnju električnih vozila.

Iako Lušnjikov nije naveo koliko je platio Kalašnjikov, procenjuje se, piše Komersant, da bi vrednost ugovora trebalo da bude oko milion rubalja, ali da bi zbog dugovanja koncerna mogla da bude i niža.

Novi vlasnik Kalašnjikova, prema analitičarima, moraće da deluje u teškoj situaciji, u trenutku kada je opala kupovna moć zemalja uvoznica oružja, koje su izgubile značajan deo prihoda od nafte i gasa, a i da je marža na glavni proizvod koncerna, malokalibarsko oružje, niska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)