OGLASIO SE PREMIJER JERMENIJE: Evo zašto su ruski vojnici na granici sa Karabahom

Novosti online

29. 10. 2020. u 08:24

JERMENSKI premijer Nikol Pašinjan potvrdio je da su na granici Jermenije i nepriznatog Nagorno-Karabaha raspoređeni ruski graničari, ali je pojasnio da u tome nema ništa neobično, jer su se ruski vojnici i ranije nalazili na granicama republike sa Iranom i Turskom, a u svetlu eskalacije na jugu zemlje, raspoređeni su i tamo.

ОГЛАСИО СЕ ПРЕМИЈЕР ЈЕРМЕНИЈЕ: Ево зашто су руски војници на граници са Карабахом

Foto AP

Novinar španske agencije EFE Pablo Gonzales je tokom intervjua upitao jermenskog premijera da prokomentariše fotografije na društvenim mrežama na kojima su navodno prikazani ruski vojnici na jermenskoj granici u oblasti Nagorno-Karabaha.

- U tome nema ništa novo. Ruski graničari se nalaze na granici Jermenije sa Turskom i Iranom. Tako je bilo oduvek. I sada, u svetlu najnovijeg razvoja događaja, ruski graničari se nalaze i na jugoistočnoj i jugozapadnoj granici Jermenije. To jest, to u suštini nije nikakva novost - objasnio je Pašinjan.

Na jugozapadu se Jermenija graniči sa azerbejdžanskom autonomnom Republikom Nahčivan, a na jugoistoku sa azerbejdžanskim oblastima koje se nalaze pod kontrolom nepriznatog Nagorno-Karabaha.

Ruski graničari se nalaze u Jermeniji u skladu sa bilateralnim sporazumom između dve zemlje. Sistem zaštite državne granice Jermenije sa Turskom i Iranom u potpunosti je sačuvan još iz vremena SSSR. Jermensko rukovodstvo smatra da su ruski graničari važan deo nacionalne bezbednosti republike. Granična uprava FSB Rusije u Jermeniji uključuje četiri pogranična odreda, kao i zaseban kontrolni punkt na jerevanskom međunarodnom aerodromu Zvartnoc.

U svetlu sukoba u Nagorno-Karabahu oglasila se i armija odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha, koja je saopštila da je uništila pozicije oružanih snaga Azerbejdžana u dubini njihove teritorije.

Prema saopštenju koje je objavljeno na Fejsbuk stranici karabaške armije, Azerbejdžan je juče nastavio da granatira naseljena mesta u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi, gradovi Šuša i Stepanakert su gađani iz višestrukih raketnih bacača Smerč. Saopšteno je da su tokom napada porušeni prestoničko porodilište i civilna infrastruktura oba grada. Jedan civil je poginuo, a ima i ranjenih.

- Ministarstvo odbrane nepriznatog Nagorno-Karabaha poziva protivnika da poštuje postignute sporazume o humanitarnom primirju, inače neće dugo čekati srazmeran odgovor - poručuje se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN PLANINA: Ključna uloga krovova sveta